La gestió de l'emergència per un núvol tòxic a Tarragona enfronta l'Ajuntament amb Interior

El Cecat de Barcelona va activar el Plaseqta per una fuita a Ercros i l'alcalde exigeix canviar el protocol per no generar falses alarmes

Alarma, control aparent i, finalment, retrets entre l'Ajuntament de Tarragona –l'alcalde socialista Ballesteros va ser especialment contundent– i la direcció general de Protecció Civil, del Departament d'Interior de la Generalitat, en mans d'ICV, al voltant d'un debat més polític que tècnic: si la gestió de les emergències químiques s'ha de fer des de Barcelona, com creu el govern, o des de Tarragona, com va reclamar Ballesteros perquè no tornés a produir-se «el desori» i la descoordinació d'ahir.

Tot hauria començat quan, cap a les dotze del migdia, la perforació d'un compressor de la planta d'àcid nítric d'Ercros a Tarragona va obligar a aturar-la i va provocar l'emissió de vapors d'òxid de nitrogen: un núvol entre groguenc i marronós visible des de l'entorn del polígon petroquímic sud. El Cecat va decidir activar en fase d'emergència –superior a la fase d'alerta– el Plaseqcat al sector químic de Tarragona (Plaseqta) a dos quarts d'una, moment en què, segons l'Ajuntament, ni tan sols s'havia avisat l'alcalde ni la guàrdia urbana, que hauria rebut la notificació minuts després. «A més a més, quan se'ns comunica, se'ns diu que el núvol s'està dissolent i, en canvi, quan mobilitzem efectius de guàrdia urbana i protecció civil de Tarragona per tranquil·litzar la població, s'activen les sirenes des de Barcelona», va lamentar Ballesteros, que va anunciar que demanarà responsabilitats al conseller d'Interior, Joan Saura, i que va concloure que, «si aquest és el protocol, que es canviï, perquè hi ha gent que ho ha passat malament innecessàriament». També va reivindicar que les emergències es gestionin des de Tarragona, i fins i tot va acusar els responsables del Cecat a Barcelona de «falta de professionalitat». En canvi, el director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, va defensar que l'incident està tipificat en l'informe de seguretat d'Ercros sobre la seva planta de Tarragona, i que l'activació de les sirenes havia estat «necessària»: «La fuita estava tapada, però el núvol havia sortit a l'exterior», va dir. Sobre si la gestió s'ha de dirigir des de Tarragona o Barcelona, va respondre que el Cecat és una entitat única, amb seus a Tarragona i Barcelona, i que l'organisme millor capacitat per gestionar una emergència química és «aquell que gestiona totes les emergències».

Mora va aclarir que es van activar sis sirenes –Universitat Laboral, la Canonja, Bonavista (2) i Campclar (2)–, tot i que la sensació d'alarma es va estendre a altres punts, com ara el CAP de Torreforta, on es va instar el personal sanitari a no sortir del centre. El Plaseqta es va desactivar a dos quarts de dues i l'impacte real es va reduir a casos aïllats d'irritació dels ulls i la gola i problemes respiratoris lleus.

Responsabilitats

Sobre la pugna oberta entre l'Ajuntament i la Generalitat, Ballesteros no només va rebre el suport del seu soci de govern municipal, ERC, sinó també del PP. Tots dos van coincidir que es va crear una confusió injustificada i van demanar responsabilitats al Departament d'Interior. També es va queixar el grup municipal de CiU, però en aquest cas d'una «descoordinació total» i del fet que s'alertés «tard» la població i no s'informés els alcaldes dels municipis propers.

En canvi, l'alcalde de l'EMD de la Canonja, Roc Muñoz (PSC), que va explicar que el núvol va sobrevolar la Canonja «durant deu minuts», va assegurar que entenia «les dificultats per decidir l'activació en tan poc temps». «Hem rebut moltes trucades de veïns alertats, i potser calen molts més simulacres per conèixer els protocols», va afegir. Sobre això també va dir-hi la seva el grup ecologista Mediterrània: «Quan realment es necessita informació ràpida i directa, es col·lapsa el 112 i la policia local no en sap res.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.