Medi ambient

De nou, l'Empordà

L'incendi d'ahir recordava el foc que va cremar 10.000 hectàrees el juliol de l'any passat a l'Alt Empordà

Va ser el més important dels últims 25 anys

El foc d'ahir al Baix Empordà recordava inevitablement el gran incendi que va cremar més de 10.000 hectàrees a la comarca veïna de l'Alt Empordà el mes de juliol de l'any passat i que està considerat el pitjor de les comarques gironines dels últims vint-i-cinc anys. L'incendi es declarava a primera hora de la tarda en un aparcament del Pertús a causa d'una punta de cigarreta, que no ha permès trobar l'autor o autors del foc. Com ahir, la forta tramuntana que bufava aquell 22 de juliol del 2012 va fer avançar les flames tan ràpidament que en poques hores arribaven a les portes de la capital, Figueres.

El balanç va ser tràgic, amb quatre persones mortes. Dues d'elles van perdre la vida en aquest gran foc del nord de la comarca: una a Llers i l'altra a Agullana. I dues més en un segon incendi que es va declarar paral·lelament a Portbou. El segon foc va sorprendre els conductors que havien estat desviats per la carretera N-260 en quedar tallada la frontera. En veure's atrapats, van fugir de les flames corrent cap al poble. El pànic, però, va fer que una família francesa s'equivoqués de camí i anés a parar a un penya-segat. Un pare de 60 anys i la seva filla, de 15, van morir en llançar-se al mar. El foc va cremar durant 5 dies i va afectar 17 municipis. El que més va patir va ser Capmany, que va veure com gairebé tot el terme municipal quedava arrasat. Hi va haver centenars de persones desallotjades i nombrosos danys materials. La Generalitat va xifrar els agrícoles i forestals en 143,6 milions. A més, els municipis sumaven 1,3 milions d'euros més de desperfectes. Precisament, un any i escaig més tard, hi ha ajuntaments que encara esperen que acabin d'arribar les ajudes públiques.

LA XIFRA

10.000
hectàrees
van cremar, el juliol passat, a la comarca veïna de l'Alt Empordà. L'incendi va afectar disset municipis.

Un informe que ha enfrontat alcaldes i Interior

Un any després, la polèmica encara persegueix el devastador incendi i els seus efectes. Fa només un mes, un informe encarregat pel Departament d'Interior criticava la gestió dels ajuntaments en l'incendi. Els alcaldes, que es van enfrontar al foc a primera línia, es van encendre i responien a la Generalitat negant que les mancances en la gestió de l'emergència d'aquells dies fossin imputables només als ajuntaments. Finalment, Interior va admetre també mancances a la conselleria i no només al territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.