A Cerdanyola, uns «experts»
A Sant Cugat hi podria haver carrers asfaltats amb amiant, i també a Cerdanyola, on fa anys que conviuen amb el problema perquè hi havia la fàbrica
L'asbestosi és una malaltia pulmonar produïda per la inhalació d'amiant, la pols blanca que feia servir l'empresa Uralita per a la fabricació dels seus productes. A Cerdanyola del Vallès, Uralita va tancar les portes el 1997 després de 90 anys d'activitat ininterrompuda. Segons el pneumòleg Josep Tarrés, el seu llegat més trist són més de 600 possibles afectats que conviuen o han conviscut amb una afecció pulmonar que en els casos més greus pot acabar amb un càncer de pleura.
El primer cas demostrat d'un treballador afectat per l'amiant a Cerdanyola és de l'any 1970 i el primer cas d'un malalt passiu és del 1977. Va ser un veí de la fàbrica d'Uralita que va morir d'un càncer de pleura, un dels efectes més greus de l'amiant. La seva dona va presentar una denúncia contra Uralita però, com que no havia estat treballador de la fàbrica, la va perdre.
L'any 2004 es va constituir l'Associació d'Afectats per l'Amiant de Cerdanyola i Ripollet, que té uns 500 membres, entre treballadors, familiars i veïns. L'entitat lluita perquè Uralita assumeixi la seva responsabilitat. No va ser, però, fins al 2007 que, per primera vegada a l'Estat, el Tribunal Suprem va ratificar una sentència de l'Audiència de Barcelona que condemnava l'empresa Uralita a indemnitzar amb 45.867 euros la vídua d'un treballador de la fàbrica pels danys provocats per l'amiant. L'associació d'afectats va presentar també una demanda als jutjats de Madrid contra l'empresa Uralita per reclamar-li una indemnització de 5,4 milions per a les 47 persones que sense haver treballat mai a la fàbrica de Cerdanyola han estat afectades per malalties provocades per l'amiant.
El juny d'aquest any, el jutjat social número 3 de Sabadell va dictar tres sentències que obliguen Uralita a indemnitzar tres extreballadors, dels quals dos ja són morts i un està malalt, perquè no va complir la normativa de riscos laborals.
Protocol especial
L'Ajuntament de Cerdanyola no té constància de la presència d'asfalt amb amiant. El regidor de Medi Ambient, Rafael Bellido, va explicar ahir que on sí hi ha amiant és al subsòl d'alguns carrers, ja que quan eren de terra s'hi tiraven trossos d'uralita abans d'asfaltar perquè fes de drenatge. Per això, l'Ajuntament fa un protocol especial, per exemple, quan cal obrir una rasa o fer obres en un carrer. L'any 2005 Cerdanyola va restaurar el camí de Can Catà, l'accés al parc de Collserola on Uralita va abocar tones de ciment i amiant fa quaranta anys.
L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès va assegurar ahir que tampoc no té constància de la presència d'amiant a l'asfalt.