Queixes perquè les males olors de la depuradora de l'Alt Maresme no marxen
L'Ajuntament de Pineda exigeix solucions i el Consell Comarcal respon que ja s'hi està actuant
La planta neteja les aigües residuals de cinc municipis
Arriba el bon temps i, amb ell, un nou episodi de males olors a la planta depuradora de l'Alt Maresme, situada a l'antiga pedrera de Montpalau. Segons constata l'Ajuntament de Pineda de Mar, veïns del barri de les Creus, el més proper a l'equipament, els han fet arribar altre cop les queixes pel que consideren una “situació insostenible” i que sembla de difícil solució. El regidor de Medi Ambient, Jordi Masnou (PSC), critica la passivitat de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a l'hora d'aportar solucions definitives, que vincula a la finalització del projecte inicial de les instal·lacions. “En els plànols estava previst que la depuradora es cobriria i, amb ella, les piscines on hi ha els fangs d'on provenen les males olors”, precisa. Masnou assegura que s'han fet arribar les queixes tant al Consell Comarcal del Maresme, que gestiona la planta a través de l'empresa mixta Simmar, com als responsables de l'ACA “i, aviat, al mateix conseller de Territori i Sostenibilitat”. “Estem enfadats i enutjats perquè temem que amb l'estiu a tocar el problema empitjori”, destaca el regidor.
Des del Consell Comarcal del Maresme es recorda que des de l'estiu de l'any passat, quan l'equipament va començar a funcionar a ple rendiment, ja s'actua contra els episodis de males olors. “Ens vam reunir amb els veïns i amb els responsables del consistori i els vam informar de les accions que duríem a terme a la planta”, exposen des dels serveis tècnics de l'administració comarcal. La solució va ser afegir a l'aigua un producte reactiu que actués sobre l'àcid sulfhídric, que és el que provoca la pudor. “Des de l'any passat no tenim constància de cap més queixa en aquest sentit”, assenyalen les mateixes fonts.
Actuar al març
Aquest reactiu, que a l'hivern passat no es va abocar a l'aigua residual, s'ha tornat a fer servir a partir de Setmana Santa “en previsió que l'arribada de la calor tornés a provocar les males olors”. Els serveis tècnics insisteixen que aquest sistema és “un correctiu” i que totes les depuradores “en un moment determinat poden arribar a fer pudor”, però insisteixen que es continuarà treballant “per minimitzar al màxim els problemes als veïns de la zona”.
De fet, des del Consell Comarcal s'indica que la pudor de la depuradora té l'origen en la seva mateixa estructura. “Amb la decantadora a tanta distància, l'aigua bruta ha de recórrer un bon tram fins a la depuradora dins les canonades, sense oxigen i amb un procés de fermentació que facilita que sorgeixin les olors”, expliquen.
LA XIFRA
LA FRASE
Pantalles acústiques per aturar el soroll
La posada en funcionament de l'EDAR de l'Alt Maresme va suposar resoldre un problema endèmic de la depuració de les aigües residuals al nord de la comarca, però a Pineda ha generat nous maldecaps. El més important que es va haver de resoldre va ser el del soroll dels motors de la planta decantadora situada al costat del cementiri i a tocar dels habitatges del barri de Bellamar. Els veïns van denunciar la situació a l'Ajuntament i aquest, després d'esperar i desesperar perquè des de la Generalitat s'hi posés solució, va acabar assumint el cost de les obres –16.000 euros– en espera que els diners els fossin retornats. Ara, amb la planta a ple rendiment a l'estiu, caldrà comprovar si les pantalles són prou protecció contra el soroll que pateixen els veïns.