El Camp i l'Ebre, en risc d'aridització

Si bé les dades anteriors als anys setanta són sobretot projeccions o estimacions, el que és «veritat» és que la temperatura mitjana dels darrers trenta anys al planeta ha pujat. Com ho és que sembla provat que la mà de l'home, en forma del CO2 que emet a l'atmosfera, és en gran part causant dels canvis en el clima. Això és el que sosté Tomàs Molina, que recorda que, des del 1990, tots els pronòstics de l'IPCC –el gran ens internacional que estudia el fenomen– s'estan complint. Per això cal donar credibilitat a la predicció d'un augment global de temperatura i una disminució de pluges en el futur. Molina –que creu que el vent tendirà a baixar en haver-hi més anticiclons– constata altres efectes: «Els valors extrems cada cop ho són més, mínims i màxims, i les estacions mitjanes es desdibuixen.» «Hi ha hagut més desastres naturals els últims anys, però no sols pel canvi climàtic, també per l'augment de població o la major vulnerabilitat.»

El meteoròleg, a més, alerta de la possibilitat d'aridització del territori, ja que «pujarà la latitud de les zones seques», i pot afectar el Camp i l'Ebre. «Si ara la precipitació és d'uns 400 mm l'any i baixa un 10% –explica–, se situaria en uns 350, però això és una mitjana, i vol dir que hi ha anys que podria estar en els 250, el límit d'aridització.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La 8a edició de l’Amb So de Cobla de Palamós tanca amb 6.000 espectadors

PALAMÓS
infraestructures

Les obres de l’autovia B-25 arriben al seu equador

Sant Boi de Llobregat
MEDI AMBIENT

Controlat l’incendi de Foradada-Baldomar, que ha afectat unes 21 hectàrees

Foradada

Campanya ’A la feina, fem salut. Pugem escales!’, a l’Hospital de Figueres i el Bernat Jaume

FIGUERES

Carles Duarte dona exemplars únics de Víctor Català a l’arxiu municipal

L’ESCALA
SOCIETAT

En marxa a Barcelona les obres per ampliar la xarxa d’aigua freàtica

Barcelona
Rafael Antonín, ‘Rafuel’
Cuiner ‘influencer’. Ha obert el restaurant Casa Rafuel

“La cuina comença al mercat; jo hi vaig cada matí”

Barcelona

Mig mil·lenni creuant el Ter

Bescanó
turisme

Dinou hotels catalans ja tenen les claus de la Guia Michelin

Barcelona