Medi ambient

El que el mar s'ha endut

Desapareixen els espigons geotèxtils instal·lats a l'estiu a la costa de Malgrat per mantenir-hi la platja

El temporal es torna a acarnissar amb el litoral del sud del Maresme i deixa trams sense sorra a diversos municipis

Tot i la prohibició de travessar per sota els passos, la gent hi accedia

Ni rastre. Ahir al migdia a la platja de Malgrat a tocar del delta de la Tordera no hi quedava cap dels sis espigons de geotèxtil instal·lats per l'Estat el mes de juliol passat com a prova pilot per regenerar aquest tram del litoral maresmenc arrasat pel temporal de principis d'any. Les estructures allargades que es van instal·lar a bot d'aigua per contenir la sorra en cas de temporal no han resistit les primeres onades amb majúscules que han fet acte de presència a la zona. De fet, dels aproximadament quinze metres que es van afegir de platja i dels quals van poder disfrutar els banyistes, l'aigua se n'ha endut prop de la meitat i el mar ha tornat a ocupar, i a amenaçar, les pedres que protegeixen les instal·lacions dels càmpings.

L'actuació, pionera a Catalunya, va representar una inversió d'1,1 milions d'euros i l'abocament a través d'un vaixell draga d'uns 114.000 m³ de sorra provinents del fons marí davant d'Arenys de Mar en un tram de 800 metres. Un episodi que, curiosament, va donar peu al naixement de la plataforma ciutadana Preservem el Litoral del Maresme, contrària al pla de regeneració de la costa de la comarca aprovat pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, que preveu desenvolupar en els pròxims 15 anys. L'entitat ja ha aconseguit el suport de diversos ajuntaments per reclamar una intervenció menys agressiva i més sostenible i l'elaboració d'un pla de gestió de les platges. Però la imatge en regressió de la platja de Malgrat no era l'única a la comarca. Poblacions com Premià de Mar o Vilassar de Mar també van poder comprovar com el temporal de dilluns s'havia menjat literalment l'espai a tocar dels passejos i l'aigua arribava als espigons. Era la conseqüència de tota una nit d'acció de les onades trencant contra l'estructura. A Cabrera de Mar, tradicionalment el poble més castigat pels temporals, la llevantada va obligar a tancar els accessos a la platja i el tram de passeig de Cabrera molt proper a les onades. Tot i la prohibició de la policia local de travessar per sota els passos de la via del tren, molts vianants accedien fins a primera línia de mar per fer la ruta habitual d'anada i tornada del passeig. A la tarda ja s'havia reobert l'accés per als cotxes al pas de la riera dels Vinyals després de retirar l'aigua acumulada per l'onatge i la pluja. L'alcalde de Cabrera, Jordi Mir (CiU), va assegurar que caldrà esperar que disminueixi l'onatge per veure com ha afectat la platja, que va retrocedint tot i les aportacions de sorra a causa de l'impacte del port de Mataró. “Segur que hem perdut sorra, però també és cert que amb les garbinades n'acostuma a tornar”, hi afegeix Mir. Ahir els que no dubtaven a posar-se a l'aigua eren els surfistes, que escullen aquest tram de la costa, encara més quan hi ha temporal, per les onades que s'hi fan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia