política
medi ambent
Ulldecona promou la protecció de les oliveres mil·lenàries
L'Ajuntament aprova la declaració d'interès local de 52 arbres i demana a Agricultura que els declare arbres monumentals
La pel·lícula d'Iciar Bollaín ‘El olivo' reobre el debat sobre la venda del patrimoni natural
Vuit molins del territori de la Sénia comercialitzen oli Farga Mil·lenària
La història d'una jove per recuperar una olivera monumental, arrencada de la finca familiar contra la voluntat del seu avi, i trasplantada en algun indret d'Europa és l'argument de la pel·lícula El olivo, dirigida per Iciar Bollaín i estrenada fa pocs dies. Podria no ser una història de ficció i tot i que els últims anys s'ha aturat l'espoli d'oliveres mil·lenàries, a final dels noranta el patrimoni natural del territori de la Sénia va estar amenaçat. Ara, l'Ajuntament d'Ulldecona impulsa una iniciativa pionera arreu del país que consisteix en la declaració de 52 oliveres com a arbres d'interès local i sol·licita al Departament d'Agricultura que els declare arbres monumentals. “És un pas per reivindicar el nostre paisatge i els productes de la terra, a la vegada que suposa un reconeixement a les
famílies pageses que han preservat aquest patrimoni”, ha manifestat l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura.
La Generalitat va fer anys enrere un intent de protegir les oliveres mil·lenàries, però la iniciativa no va tirar endavant i no hi ha cap llei (al País Valencià sí) que protegeixi aquests arbres. “Aprofitem la normativa actual per reclamar al govern la catalogació d'interès nacional d'uns arbres en concret”, ha dit Ventura. Actualment Ulldecona ja té catalogats tres arbres: dues oliveres mil·lenàries i un xop. Pel que fa als 52 arbres que ara es declaren d'interès local fan sis metres o més de perímetre de tronc, mesurat a una alçària d'1,30 metres des de la base del terra, tal com marquen els criteris tècnics exposats en la llei de protecció d'arbres monumentals de la Generalitat Valenciana.
“No es deslocalitzen”
Al terme municipal d'Ulldecona hi ha inventariades 1.355 oliveres mil·lenàries. “El patrimoni urbanístic de fa mil anys té protecció però en canvi no hi ha legislació per protegir el natural”, ha lamentat l'alcaldessa d'Ulldecona. En els últims quinze anys l'Ajuntament d'Ulldecona i la Mancomunitat Taula del Sénia, juntament amb el sector privat, han impulsat nombrosos projectes per incentivar els propietaris a mantenir aquests arbres i comercialitzar-ne l'oli. “És un producte que no es pot deslocalitzar i que té un valor agrícola, gastronòmic i turístic”, ha assenyalat Ventura. Amb tot, les oliveres mil·lenàries són poc productives i per algun exemplar s'han arribat a pagar més de 20.000 euros.
L'objectiu comú que comparteix la promotora de la pel·lícula sobre les oliveres, Morena Films, i la Mancomunitat Taula del Sénia els ha portat a signar un acord d'agermanament.
D'altra banda, la darrera campanya els vuit molins que formen l'Associació Territori del Sénia (quatre de catalans i quatre de valencians) van registrar una producció rècord i van envasar un total de 12.500 botelles de mig litre d'oli d'oliva. Els productors disposen d'una marca de garantia, registrada per la Mancomunitat del Sénia, que s'anomena Farga Mil·lenària.
La Farga de l'Arion, 1.701 anys d'antiguitat
La Farga de l'Arion, situada al terme municipal d'Ulldecona, és l'olivera més antiga datada fins ara, té una edat estimada de 1.701 anys. Va ser plantada el 314, encara en època de dominació romana.
Millor olivera monumental de l'Estat
L'Associació Espanyola
de Municipis de l'Olivera
(AEMO) ha elegit enguany millor olivera monumental un exemplar de Canet lo Roig (Baix Maestrat) conegut com l'olivera de quatre potes.
Europa reconeix el paisatge de les mil·lenàries
El pròxim 9 de juny el paisatge de les oliveres mil·lenàries rebrà una menció especial del Consell d'Europa. El jurat ha reconegut la conservació dels arbres monumentals i el seu entorn.
Visites turístiques guiades al museu natural
Turisme d'Ulldecona ofereix visites turístiques guiades al museu natural de l'Arion, on es pot gaudir del paisatge cultural i natural més antic del país. La visita acaba amb un tast d'olis.
La concentració mundial més gran d'oliveres
La Mancomunitat Taula del Sénia va elaborar un inventari de les oliveres mil·lenàries que hi ha en els 27 municipis d'aquest territori, situat entre Catalunya, València i Aragó, i que superen els 4.800 exemplars.