Un bus contra l'homofòbia recorre la ciutat de Sant Boi
L'Ajuntament posa en marxa una campanya per promoure la reflexió sobre la identitat sexual
Una enquesta vol recollir dades per fer una diagnosi i establir polítiques contra la discriminació
Pocs dies després del pas per l'àrea metropolitana del polèmic autobús transfòbic d'Hazte Oír, un missatge circula en bus però de caire radicament contrari. Durant el pròxim mes, els veïns de Sant Boi podran veure a l'SB1 rètols que conviden a la reflexió sobre la diversitat sexual amb l'objectiu de lluitar contra l'homofòbia. “Sant Boi té un autobús que no genera odi ni discriminació, sinó igualtat”, va assegurar ahir l'alcaldessa, Lluïsa Moret, en la presentació de la campanya Sant Boi és diversa. Moret va negar que la retolació de l'SB1 sigui una reacció a la campanya del col·lectiu ultracatòlic Hazte Oír, que proclamava: “Els nens tenen penis. Les nenes, vulva. Ho diu la biologia.” “Fa mesos que hi estem treballant”, va afirmar l'alcaldessa, que hi va afegir que no és el primer cop que s'utilitzen els autobusos urbans per difondre una campanya municipal.
La retolació de l'autobús amb cartells com ara Blau o rosa? o Pit o cuixa? és part d'una campanya que pretén superar la dicotomia entre els gèneres maculí i femení. “No volem una ciutat binària, sinó que apostem pels colors de la diversitat”, va afirmar Moret. Aquests i altres rètols es podran veure per la ciutat instal·lats en opis publicitaris i en targetes distribuïdes per diversos espais. Un dels punts forts de la campanya és l'enquesta al web Santboiesdiversa.cat amb què es vol fer una diagnosi per dur a terme propostes que ajudin a fer visible el col·lectiu LGTBI. A l'enquesta es demana l'opinió sobre com es viu la diversitat sexual i la identitat de gènere a la ciutat, i com és el dia a dia de les persones lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals. També es dona la possibilitat de denunciar discriminacions, i es fa pedagogia sobre els conceptes referits a l'orientació i la identitat sexuals. També es fan referències històriques a la lluita pels drets del col·lectiu LGTBI. Estan cridats a participar-hi els majors de 16 anys i la voluntat és incidir especialment en els àmbits educatiu i esportiu i en l'espai públic. “A les escoles hi ha casos d'assetjament per l'orientació sexual, i recentment s'han viscut agressions homòfobes al carrer”, va dir Moret. Les primeres dades del web es recolliran al maig.
L'Ajuntament incorporarà la perspectiva de diversitat de gènere a la política municipal i als serveis d'atenció al públic. Tots els patits van aprovar una moció el 2015 contra l'homofòbia, la transfòbia i l'assetjament escolar al col·lectiu LGTBI.