societat
Sant Adrià de Besòs vol que s'ensenyi la història del poble gitano
Una moció aprovada al ple municipal apunta al desconeixement com a causa dels prejudicis contra el col·lectiu
El ple de Sant Adrià de Besòs (Barcelonès) ha aprovat per unanimitat una moció de Sant Adrià en Comú perquè la història del poble gitano s'incorpori al currículum escolar com a part de la història de Catalunya. La petició que es fa arribar al Departament d'Ensenyament inclou la creació d'una comissió de treball que porti a terme la recerca de material i que, d'acord amb les entitats gitanes representatives, consensuï els continguts curriculars a incorporar. El ple de Sant Adrià de Besòs assegura que malgrat els 600 anys de presència del poble gitano a Catalunya, la seva història és encara desconeguda per la majoria de la població, una realitat que “dificulta el seu reconeixement com a ciutadans de ple dret”.
La moció aprovada a l'ajuntament adrianenc recorda que en els 600 anys d'història del poble gitano a Catalunya, el col·lectiu ha patit “situacions de persecució i discriminació, que han contribuït a generar un estigma pel simple fet de tenir una altra cultura, un altre idioma i unes altres costums”.
El consistori recorda que l'Estatut preveu el reconeixement de la cultura del poble gitano com a “salvaguarda” de la realitat històrica d'aquest poble i reivindica la necessitat d'impulsar “polítiques inclusives amb l'objectiu d'aconseguir la igualtat d'oportunitats, el reconeixement i el manteniment dels seus trets culturals i identitaris”.
La iniciativa de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs és fruit de la petició de diverses entitats gitanes, com Veus Gitanes, Proamina, Associació Gitana de Joventut Igualtat i Progrés, i Centro Cultural Gitano La Mina.