Societat

societat

Lluites escrites en femení plural

Òmnium Tarragona ultima una exposició en què es reivindica la contribució de les dones en les lluites contemporànies

Quatre dones de diferents generacions hi han aportat la seva memòria

Através del testimoni de quatre dones de generacions diferents (Carme Lleyda, Lola Paniagua, Teresa Fortuny i Lourdes Latorre), Òmnium Tarragona ultima una exposició sobre les principals transformacions de la ciutat i el paper que les dones hi han jugat. Aquesta mostra forma part de la campanya nacional d'Òmnium Cultural Lluites compartides destinada a reconèixer i a reivindicar les principals consecucions de la Catalunya contemporània. “A Tarragona s'han produït moltes lluites i ens semblava impossible triar-ne únicament una” assegura Úrsula Subirà, responsable del projecte a la ciutat. “Ens vam adonar que n'hi havia moltes d'encapçalades només per dones, també avui” i que, segons prossegueix, “ens permetia parlar de moments col·lectius importants a través dels seus testimonis”, diu Subirà. Amb el nom “Les dones, motor de canvi social a Tarragona”, es destaquen fites com la tasca en la clandestinitat i el treball sindical a les fàbriques quasi exclusivament femenines com la Tabacalera o la Valmeline, la creació del Bloc Feminista i la iniciativa del centre de planificació familiar, la primera llar d'infants de la ciutat creada a La Floresta, el moviment per salvar la platja Llarga o l'encara més recent de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). A banda de la memòria de les quatre entrevistades, Subirà subratlla que ha estat molt important l'aportació de la família Clua Pradells, que ha cedit fotos de Pilar Pradells, involucrada en la lluita clandestina i en la construcció dels barris tarragonins.

Deslligat de la individualitat

“Intentem buscar una perspectiva sobre aquests moviments i sobre les companyes i els companys que van compartir-los amb els testimonis, més que centrar-nos sobre la personalitat individual”, explica la responsable del projecte. La idea, continua, és “despertar interès en aquests fets i moviments a través de les experiències concretes i visibilitzar la contribució femenina”, resumeix Subirà, que incideix en el fet que existeixen bons treballs acadèmics sobre la matèria però que encara estan pendents d'una difusió més popular i propera a la gent d'algunes d'aquestes aportacions. Aquest últim aspecte és el que la responsable del projecte veu escassament representat a Tarragona, en fets com que “hi ha pocs carrers amb noms de dona tot i que s'han fet propostes en aquest sentit des de diverses entitats i organitzacions”, conclou.

L'exposició té la col·laboració de la URV, que és la institució on tindrà lloc una taula rodona amb els principals testimonis així com l'Arxiu de Tarragona, que ha cedit imatges i serà on es dipositaran les entrevistes fetes per al projecte. Després de la seva inauguració a la URV, al maig vinent, l'exposició serà itinerant en diversos espais de la ciutat i dels barris.

En el marc d'aquesta mateixa campanya, Òmnium Baix Camp ha treballat aspectes com ara les lluites relacionades amb el camp, l'energia i l'aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia