sanitat
Salut reforça els CAP del Maresme amb 1,3 milions
El Departament implanta un nou model per assignar recursos addicionals a l'atenció primària a partir d'indicadors socials
Els diners es faran servir principalment per incrementar el personal
El nou model d'assignació de recursos per a l'atenció primària del Departament de Salut permetrà reforçar els equips del Maresme amb 1,3 milions d'euros addicionals. Una injecció econòmica que s'ha calculat a partir de diferents indicadors socials del territori de referència i que ha de servir per combatre les desigualtats detectades. Partint de la premissa d'aconseguir la màxima equitat en funció de la pressió assistencial de cada lloc, a la comarca es millorarà la dotació de fins a dotze àrees de salut. Les que obtenen l'increment màxim previst, que és de 200.000 euros, són Tordera, Pineda de Mar i Malgrat de Mar. Seguidament hi figura el CAP de Gatassa, al barri de Cerdanyola de Mataró, amb 189.224 euros; el de Calella, amb 114.554 euros, i l'equip d'atenció primària de Rocafonda i el Palau, també a Mataró, amb 107.424 euros. Tanquen la llista dos centres més de la capital maresmenca, el de Cirera-Molins (63.802 euros) i el situat al centre de la ciutat (33.790 euros); Arenys de Mar, amb una assignació extraordinària de 75.825 euros; Canet de Mar, amb 53.868 euros; Argentona, amb 37.794 euros més, i, finalment, el Masnou, amb 30.000.
El Departament manté que els recursos es destinaran principalment a l'increment de professionals, però també al reforç de l'orientació en l'àmbit de la salut comunitària. En funció de les necessitats específiques, cada equip decidirà, però, el nombre i el perfil del personal que s'incorporarà als ambulatoris. El conseller de Salut, Antoni Comín, va reivindicar ahir que a partir d'aquest nou sistema es disposa d'un mapa de les desigualtats en salut a Catalunya, la lluita contra les quals és una de les principals línies d'actuació aquesta legislatura i en la qual l'atenció primària “té un paper fonamental”. Així, gràcies a aquest índex, el nou model de pagament de la primària aporta “amb gairebé precisió quirúrgica més recursos a les àrees de salut més vulnerables des d'un punt de vista econòmic i social”.
155 centres catalans
Aquesta discriminació positiva s'aplicarà de forma progressiva i, globalment, significarà addicionar 65 milions d'euros més en els pròxims cinc anys a tot Catalunya. En aquest primer any d'aplicació, el Departament ha destinat tretze milions d'euros a 155 centres catalans diferents que s'ha vist que estaven infradotats. D'altra banda, el conseller Comín va anunciar també l'assignació de 10,9 milions d'euros per a Institut Català de la Salut (ICS), que aniran destinats a la borsa de substitucions de la primària per d'aquesta manera donar resposta a una reivindicació dels professionals del sector tot recuperant el 50% de la disminució patida entre els anys 2011 i 2016 dels fons adreçats a cobrir aquestes places.