El foment de la cultura de l'oli
Promouen la creació d'un centre a Cabacés que vol ser de referència a l'hora de difondre les qualitats de l'oli verge d'oliva
La projecció d'un centre de foment de la cultura de l'oli al Priorat té com a objectiu donar a conèixer les qualitats de l'oli verge d'oliva en un espai «viu» i de referència, segons ha manifestat Josep Anton Robles, president del Consell Comarcal del Priorat i alcalde de Cabacés, on es preveu a llarg termini la ubicació dels nous equipaments. Darrere de la iniciativa hi ha l'ens comarcal i l'Associació d'Oleicultors del Priorat (AOP).
Robles apunta que «a la comarca ja existeix un centre d'interpretació de l'oli dins l'àrea del parc natural del Montsant i podem trobar museus que hi dediquen un espai considerat, però el centre de foment de la cultura de l'oli vol esdevenir únic quant a continguts». L'edifici que es preveu als afores del municipi, i dins d'un recinte de 6 hectàrees de superfície, disposarà d'espais interiors i exteriors on es preveu que s'hi realitzin activitats pedagògiques i demostratives per valoritzar les propietats saludables de l'oli verge d'oliva, com a producte inclòs en la dieta mediterrània, entre d'altres. Al Priorat, aquest projecte ha de significar, conjuntament amb el vi, un motor de dinamització. Per aquest motiu, en l'aposta d'aquest espai s'hi afegeix el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca (DAR).
Segons Ricard Masip, president de l'Associació d'Oleicultors del Priorat (AOP), es fa especialment necessària la difusió de les qualitats de l'oli d'oliva verge «perquè hi ha un cert desconeixement». Masip diu que les propietats de l'oli verge d'oliva «queden sovint desvirtuades per la presència al mercat de l'oli d'oliva refinat, que conté oli verge en un petit percentatge». Aquest productor assegura «que molta gent el compra perquè, a més de ser més barat, constaten que porta oli verge d'oliva, però han de saber que és un petit percentatge». I és que l'oli saludable no pot ser un altre, sinó el que prové directament de les olives.