Ciència

frança

investigació submarina

L'Ictineu3 explora a 1.000 metres de profunditat el rec submarí de Villefranche sur mer

El submarí científic català Ictineu3 s'ha tornar a endinsar aquest abril a les profunditats de la Costa Blava francesa. El submarí groc va recórrer l'interior del rec de Villefranche-sur-mer (Vilafranca de Mar en occità), a la Provença tocant a Niça, a una profunditat de 1.000 metres. Aquesta era la segona vegada que l'Ictineu3 baixava a aquest profunditat i la tercera que explorava aquest estret i vertical rec submarí (aquesta immersió correspon al novembre de 2015 i en aquella ocasió va baixar fins als 300 metres).

En aquesta tercera ocasió la immersió ha estat molt més llarga que les anterior; ha tingut una durada de 4 hores i vint minuts. La immersió s'ha iniciat sobre un fons de 450 metres i el submarí ha anat baixant cap a l'interior del rec, alguns cops avançant sobre el fons, altres lluny del fons en la columna d'aigua.

Des del punt de vista de la biologia submarina s'han estudiat i filmat diverses capes de plàncton, bancs de peixos molt grans i densos, l'activitat dels calamars o el krill. Un dels moments més emocionants de l'expedició correspon a la gravació de grans calamars de profunditat pescant davant mateix de l'Ictineu3.

Pel que fa a la geologia i orografia submarina s'ha estudiat el perfil del relleu submarí des de 450 metres fins a 1.000 metres i s'han descobert formacions geològiques impressionants: valls de tipus alpí a 1.000 metres de profunditat.

Les imatges d'aquesta immersió, que requereixen maquinària especialitzada, encara s'estan processant. En total s'han fet més de quatre hores de filmació que seran analitzades pels científics conjuntament amb les noves immersions previstes per a les pròximes setmanes. Posteriorment es presentaran els resultats científics i les imatges.

A banda de la immersió a 1.000 metres se n'han fet 20 a diverses profunditats. Un total de divuit científics experts en diverses disciplines han participat en els estudis subaquàtics, que han estat conduïts pels biòlegs de l'Observatoire Ocánologique de Villefranche-sur-Mer i dels geòlegs de l'Observatoire Geóazur.

Les immersions s'han pogut fer pel suport de l'Observatoire Ocánologique de Villefranche-sur-Mer, associat a la universitat Pierre et Marie Curie de França, que ha aportat la logística, el personal i els vaixells per a la campanya; per la Chambre de Commerce et d'Industrie Nice Côte d'Azur, que ha acollit a preu reduït el submarí al port de Villefranche-Darse. Finalment, també hi ha participat el CNRS que ha aportat el vaixell Sagitta 3 per a les operacions i el Thetis II, que ha estat de guàrdia per actuar en cas d'emergència.

Les cròniques de l'Ictineu3

Des d'avui dilluns dia 24 i fins al 28 d'abril, el submarí català portarà a terme una nova campanya a França. Un grup de zoòlegs, biòlegs i geòlegs francesos encapçalen l'expedició en una zona a l'entorn de Niça amb un fons i un fauna i flora marina molt poc coneguda. L'Ictineu3 arribarà a profunditats que són inaccessibles per als bussejadors.

Durant aquests dies, El Punt Avui publicarà les cròniques del viatge. Pere Forès i Carme Parareda, les ànimes de l'Ictineu3 i pilots del submarí, explicaran les descobertes que es puguin haver fet, així com anècdotes del viatge del primer submarí català des dels dos Ictineu de Monturiol. Oferirem imatges d'alta resolució i petits vídeos gravats durant les immersions.

Cal recordar que aquest submarí és una realitat tant per l'aposta de diversos empresaris catalans com pels ciutadans del país que han col·laborat mitjançant diverses campanyes de micromecenatge en el finançament de l'Ictineu3, que si vol navegar ha de fer-ho amb bandera francesa.

En aquesta primera notícia de presentació dela campanya incloem un vídeo que reculls les millors imatges de les immersions dels darrers anys i espectaculars fotografies en alta resolució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.