Societat

La història del barri de Mas Ramada, publicada per l'associació de veïns

Els autors, Josep M. Arjona Zamorano i Josep M. Arjona Borrego, expliquen l'evolució d'un sector que intenta trencar l'aïllament patit per Girona Est

El 21 d'abril, dos dies abans que els oripells, les roses i els escriptors, de petita o gran fama, ajudessin a sanejar els comptes de llibreters i editorials que van omplir la rambla de la Llibertat de Girona, al centre cívic Onyar, en un acte ple de gatzara i festa, es va presentar un llibre modest: Mas Ramada i el seu entorn, fet amb les ungles i escrit amb el cor per Josep M. Arjona Zamorano i Josep M. Arjona Borrego. S'hi presenta l'evolució vital d'un dels barris més oblidats de Girona, Mas Ramada, però també dels que l'envolten Vila-roja, el grup Sant Daniel, la Font de la Pólvora, situats, com anuncia el subtítol, “A 2,4 quilòmetres de Girona, mal anomenat sector Est”. Aquest és el relat de com alguns responsables que deien que treballaven pel bé comú van saber especular amb l'arribada massiva d'emigrants. El 1954, l'OSHA va planificar la construcció de 150 habitatges de planta baixa i pis destinats a eliminar una part del barraquisme. Es van lliurar el 1958, i aquell va ser el primer pas de la colonització massiva d'uns turons erms on es van aixecar cases sense dotar-les de serveis mínims, ni aigua, ni electricitat ni clavegueram. El llibre, que fa una descripció precisa, quasi detallista, de la construcció i l'evolució del barri, recull els testimonis dels primers ocupants, com ara Rafael Ruiz, Bonifacio Velasco i Josep Arjona, i ens ajuda a entendre com les diverses ampliacions fetes el 1965, 200 pisos en onze blocs a Vila-roja, el 1971, 127 pisos del grup Sant Daniel, el 1979 van inaugurar la Font de la Pólvora van convertir aquell territori en un indret densament poblat, una terra de ningú en què les diferències socials i l'oblit de les institucions van marcar un avenir complicat i allunyat dels centres de poder. Els seus veïns, i en aquest cas s'ha de fer esment de l'Associació de Mas Ramada, activa i combativa, van haver de lluitar contra els arquetips i les presumpcions, però mai han renunciat a ser una part fonamental de la ciutat. Ara expliquen la seva història, i els autors destaquen: “Hem volgut deixar constància d'un testimoni real dels dies més controvertits i difícils en la història d'aquests barris del sector Est.”

Un llibre nascut de la voluntat popular

Editat per l'Associació de Veïns del Mas Ramada, coordinat per Josep Maria Arjona Borrego, escrit pel seu pare, Josep Maria Arjona Zamorano, autor de la novel·la Jessica & Grace, que es pot trobar a les llibreries, i amb el suport de l'Ajuntament i la Diputació de Girona, el Departament de Cultura de la Generalitat i La Caixa, el llibre és una obra coral que entre moltes altres col·laboracions ha tingut la de persones íntimament implicades en el barri com mossèn Ignasi Anzizu Furest, responsable de la parròquia de Vila-roja-Palol d'Onyar; Cristóbal Sánchez, antic director de l'escola de Vila-roja, i la germana de Sant Josep Melchora Terrados.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.