Ciència

Una immersió d'alta dificultat

La immersió profunda que vam fer dilluns, fins a 317 metres, va servir per preparar la d'avui dimecres: una missió d'alta dificultat per la profunditat a la qual l'hem de fer, l'orografia i el lloc. I per si això no fos poc ens submergim en zones de trànsit marítim.

Ahir dimarts no vam fer immersió. Doncs, aleshores, què vam fer? Vam dedicar-nos al manteniment de l'Ictineu3. Vam portar a terme tota la tasca de manteniment del submarí: carregar les bateries i fer les càrregues de l'aire comprimit, l'oxigen i l'absorbidor de CO2, entre una altra llarga llista de “distraccions”.La planificació i organització de la missió d'aquest dimecres també ens ha pres molt de temps.

Avui farem una primera immersió sobre un fons aproximat de 600 metres, en un lloc on si et distreus 100 metres del punt d'inici, o trobes corrent que t'arrossega, pots anar a parar a un fons de 800 metres!

En aquesta immersió el científic serà un geòleg del centre GeoAzur, i per la dificultat baixarem les dues persones que signem aquest article: en Pere Forès, fent les tasques de pilot, i la co-pilot i navegant, Carme Parareda.

Mentre nosaltres som a baix, a la superfície hi haurà dues persones més de l'equip de l'Ictineu3, que s'encarregaran: una de les comunicacions i de controlar la posició del submarí, i l'altra de la zòdiac de suport. El CNRS francès ha posat a la nostra disposició el vaixell de suport Sagitta 3, amb els seus dos tripulants i l' Observatori OOV dos submarinistes. Del centre GeoAzur hi participaran un total de tres geòlegs repartits en dues immersions, que es podran comunicar mitjançant missatges de text amb el que estarà al submarí en cada moment.

La primera missió, tal com dèiem, és una immersió sobre un fons muntanyós de 600 metres. Des d'aquest punt iniciarem l'ascens, en direcció nord, per un dels recs “petits” que desemboquen al rec gran. Ens desplaçarem sempre el més aprop que es pugui del fons o de les parets verticals. Quan hàgim pujat fins a un fons d'uns 200 metres, canviarem el rumb per anar saltant d'un rec a un altre, pujant i baixant per acabar emergint en una zona segura fora del trànsit marítim davant del Cap de Niça. A continuació ens espera encara una segona immersió també científica. Aquesta la farem només el pilot i els altres dos geòlegs, en una zona sobre un fons de 300 metres com el de dilluns, i també d'alta dificultat.

És un pla de treball dens, però molt interessant. Ara tot és a punt i només cal desitjar que faci bon temps. Començarem a treballar a dos quarts de set del matí; posarem el submarí a l'aigua a les vuit, i esperem que a les sis de la tarda hàgim tornat a port i l'encarregat de la grua no hagi plegat. Sense ell no podem treure el submarí de l'aigua!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.