Reclamen accions “abans d'un mes” per posar fi al col·lapse de la primària
Diverses entitats fan públic un comunicat en què exigeixen més recursos i més poder
Insten el departament a situar els CAP al centre del sistema
El manifest que els professionals sanitaris del CAP Vidalet (Esplugues de Llobregat) i una vintena més d'ambulatoris van fer arribar el mes de març al Departament de Salut per exigir mesures urgents que posin fi a la saturació que afecta l'atenció primària continua recollint adhesions. Ahir, una sèrie d'entitats socials i sanitàries van presentar públicament a la seu de la Societat Catalana de Medicina de Família i Comunitària (Camfic) un escrit més ambiciós en què no només demanen més diners i més personal, sinó que exigeixen que “abans d'un mes” es posin en marxa les mesures que han de fer possible que l'atenció primària sigui l'eix dels sistema sanitari públic.
La presentació del manifest es va fer justament l'endemà que el conseller de Salut, Antoni Comín, presentés el pla d'estabilitat laboral, una mesura, que com la resta que ha anunciat en els últims mesos el departament, és del tot insuficient en opinió del personal que treballa dia a dia en la primària. “En lloc de donar-nos més recursos per poder fer la feina, s'estan potenciant altres recursos per dificultar-la”, opina la presidenta del Fòrum Català d'Atenció Primària (FoCAP), Nani Vall-Llossera, que entén que campanyes com la del 061 encara han dificultat més la situació.
Vall-Llossera aplaudeix algunes mesures fetes públiques pel conseller, com la injecció de 12 milions extres per els CAP més desfavorits, però insisteix que no n'hi ha prou.“El discurs del conseller s'assembla al nostre, però les accions no van en la direcció de posar l'atenció primària al centre del sistema”, lamenta. Del que es tracta, asseguren, és de moure algunes partides pressupostàries per dotar de més mitjans la primària, encara que per aconseguir-ho “sigui necessari qualsevol dels projectes en marxa”.
Les demandes presentades ahir van ser subscrites, a banda de la FoCAP i la Camfic, per l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya, la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona i Rebel·lió Atenció Primària. A partir d'ara les entitats buscaran les adhesions de Col·legis de Metges i Infermeres, sindicats i partits polítics.
LA XIFRA
LA DATA
LA FRASE
Només un 7,3% del total del pressupost
Els treballadors de l'assistència primària han optat per endurir la campanya després de constatar que “els nostres polítics i gestors s'han atipat de fer declaracions buides que s'han contradit sistemàticament amb la progressiva disminució del pressupost i el menysteniment institucional dels professionals i la seva”. Entenen que el nou pla estratègic anunciat pel govern “no dona cap garantia”, com ho demostra, segons asseguren, que de l'increment del pressupost només un 7,3% vagi destinat a la primària, quan hi ha un 57% per a despesa farmacèutica i un 12% per als hospitals i les urgències. La presidenta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, Dolors Forés, insisteix en la necessitat d'incrementar les plantilles i també de posar fi a la precarietat “perquè sobretot a determinades edats els canvis desorienten i creen desconfiança”. Entre l'any 2011 i 2015 l'assistència primària va perdre 200 metges de família.