judicial
saturació
Més congestió als jutjats de Tarragona durant el 2016
Els vuit partits judicials de la demarcació van tenir un augment de la saturació l'any passat, tot i que s'hi va reduir el nombre d'assumptes embastats
Valls, Reus i el Vendrell són les zones que estan en la pitjor situació
Segons recullen les dades del balanç anual de l'activitat dels jutjats fetes públiques pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), tots els partits judicials al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre van augmentar la congestió durant el 2016. Les dades destaquen que la taxa de congestió (resultant de la relació entre assumptes nous i pendents a un jutjat i els que es resolen durant el mateix any) ha augmentat en els cinc partits judicials del Camp de Tarragona (Tarragona, Reus, el Vendrell, Falset i Valls) i també als tres de les Terres de l'Ebre (Tortosa, Amposta i Gandesa). Aquesta situació es produeix tot i que a tots els partits judicials també s'hi ha reduït el nombre d'assumptes nous, i a molts, fins i tot, s'hi han resolt més assumptes que no pas els que n'han entrat de nous. L'acumulació d'assumptes pendents d'altres exercicis així com el descens del nombre d'assumptes resolt durant aquests dotze mesos, però, està darrere de la saturació.
Més saturats
Les xifres recopilades pel CGPJ deixen clar que els tres partits judicials amb una taxa de congestió més alta són al Camp de Tarragona: Reus, el Vendrell i Valls. Si bé els dos primers assumeixen la instrucció de dos dels casos de presumpta corrupció més complexos a la demarcació (el cas Innova a Reus i el cas Torredembarra i del 3% al Vendrell), Valls, que només té tres jutjats de primera instància i instrucció, és el partit judicial amb una taxa de congestió més elevada (1,48, tot i que seguida de molt a prop per Reus i, després, el Vendrell), i també és la zona de jurisdicció on més augmenta aquesta taxa, un 19,3%, respecte del 2015. Valls també és l'únic partit judicial del Camp de Tarragona on, en xifres globals, van resoldre menys assumptes que els que en van entrar de nous durant l'any, una congestió a la qual caldria afegir els que ja tenia pendents d'altres exercicis.
El partit judicial que es troba en millor situació al Camp de Tarragona, per la seva banda, és el de Tarragona, que és el que té un volum més gran d'assumptes. Tot i així, la congestió ha augmentat també durant l'any 2016 (un 7,7%), un creixement semblant que el que del partit de Falset (format per un sol jutjat), on també va créixer un 7,8%.
Pel que fa a les Terres de l'Ebre, el partit judicial en la pitjor situació és Gandesa, amb una taxa de congestió d'1,44, un 14,8% superior a la del 2015. Hi segueix el d'Amposta, que és el partit on la congestió ha augmentat més a les Terres de l'Ebre (17,3%). Per la seva banda, l'altra cara de la moneda la representa el partit judicial de Tortosa, amb la taxa de congestió més baixa de tota la demarcació (1,15) i, a més, l'augment més lleu de tots els partits judicials del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre (0,4%).
Per tipus de jurisprudència, la majoria de partits judicials coincideixen en el fet de tenir més saturació en els òrgans de jurisprudència civil. Tot i això, els de tipus penal són els que han empitjorat més la situació respecte de l'any 2015. A Reus, doncs, en els jutjats penals han augmentat un 16% la saturació, i a Valls ha incrementat un 20%. És una excepció a aquesta situació Tortosa, on s'ha reduït un 1,6% la taxa de congestió als jutjats penals. A Gandesa, per la seva banda, l'any 2016 s'hi va reduir la congestió als jutjats civils (-7,5%), però la saturació hi augmenta un 30% en el penal.
LA XIFRA
Menys casos i menys sentències
La tendència general en tots els partits judicials de la demarcació és una davallada destacable del nombre d'assumptes nous als jutjats durant l'any 2016 i, paral·lelament, una davallada també en el nombre dels que s'han pogut enllestir. A Tarragona, per exemple, hi ha hagut un 32% menys de casos nous, i un 34% menys d'assumptes resolts. Al Vendrell, per la seva banda, el descens d'entrada d'assumptes voreja el 40% respecte de les xifres del CGPJ del 2015.
Paral·lelament, el nombre de sentències i resolucions emeses pels jutjats també ha baixat respecte al 2015. A Valls, per exemple, hi ha un 61% menys de resolucions que l'any anterior, i a Amposta el nombre de sentències emeses ha baixat un 17,5%. El descens de nous assumptes ha facilitat que molts jutjats hagin millorat la taxa de resolució, i que només Amposta, els penals de Falset, Gandesa i Valls i els civils de Tarragona i Reus rebin més assumptes que no pas els que resolen.