Societat

Societat

Entra en vigor el nou impost a les begudes ensucrades

Fonts del sector es mostren en “total disconformitat” amb una mesura que consideren “discriminatòria”

Seran els consumidors els qui se'n faran càrrec amb l'augment dels preus

Demà, 1 de maig, entra en vigor el nou impost sobre les begudes ensucrades. Hi haurà un gravamen de 8 cèntims per litre per a les begudes que continguin entre 5 i 8 grams de sucre per cada 100 mil·lilitres de producte, i de 12 cèntims per als refrescos que superin els 8 grams de sucre per cada 100 ml. La Generalitat espera recaptar més de 40 milions anuals i, també, que la taxa serveixi per fer baixar el consum d'un tipus de begudes que es consideren perjudicials per a la salut, tal com indica l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

L'entrada en vigor de l'impost no està exempta de polèmica. L'associació de fabricants de begudes refrescants Anfabra és contrària a la mesura i ja ha expressat la seva “total disconformitat” amb l'entrada en vigor de l'impost. Anfabra titlla la decisió del govern de “discriminatòria”. No entén per què es grava un tipus de producte molt concret i no “altres que contenen quantitats iguals o superiors de sucre”. Considera que “el consumidor català de refrescos” es veurà “discriminat” respecte a la resta de clients de l'Estat. A més, “les empreses més perjudicades seran aquelles que només comercialitzin a Catalunya”.

La patronal assenyala que es tracta d'una decisió “únicament recaptatòria” i que no podrà “canviar els hàbits alimentaris ni resoldre problemes de salut”. Aposten per “l'educació nutricional i per assumir voluntàriament compromisos per respondre als canvis en els estils de vida” dels ciutadans.

Quan van presentar aquesta mesura, els responsables econòmics de la Generalitat van subratllar que, més enllà d'una finalitat recaptatòria, l'impost vol ajudar a fer disminuir el consum de begudes ensucrades, ja que es consideren perjudicials per a la salut i l'origen d'alguns trastorns com ara l'obesitat i la diabetis. De fet, l'OMS ha donat reiterades recomanacions a les administracions per tal que prenguin mesures per desincentivar-ne el consum.

La directora general de l'empresa catalana Sanmy –productora principalment de gasoses–, Pilar Puértolas, però, no considera que gravar els refrescos “ajudi a promoure la vida saludable” ni a “reduir l'obesitat”, tal com argumenta i espera el govern català. De fet, la directora defensa que l'objectiu és “gravar un sector en què hi ha marques molt consolidades i algunes multinacionals”. Serà el client qui veurà com augmenta considerablement el preu de les begudes ensucrades perquè les empreses no se'n faran càrrec. La directora de Sanmy explica que per a les companyies és “impossible assumir aquest tipus impositiu”, ja que “no sortirien els números”, i serà el consumidor final qui haurà d'acabar pagant-lo. A més, assenyala que, en el seu cas, resultaran perjudicats productes que van llançar “entre tres i sis anys enrere” i que s'estaven “promocionant”.

Un dels efectes de l'impost pot ser que disminueixi el consum de begudes ensucrades, tot i que Pilar Puértolas explica que, darrerament, el sector ja ha notat “un cert decreixement”. Es queixa que les empreses productores d'aquests tipus de begudes han estat “demonitzades”. Tot i així, defensa que dins el sector ja fa temps que fan “campanyes de vida saludable”, per promoure els bons hàbits, i creuen que no són incompatibles amb el consum de begudes refrescants. De fet, Anfabra sosté que els refrescos “no són la causa de l'obesitat, i formen part d'una dieta equilibrada i dels hàbits socials”. A més, assenyala que l'impost afectarà “especialment les classes socials més desafavorides” i el sector del turisme i l'hostaleria, que es veurà “discriminat” respecte d'altres.

LES FRASES

És impossible per al sector assumir aquest tipus impositiu
Pilar Puértolas
Directora general de sanmy
Els supermercats estan ocupats per begudes ensucrades
Albert Goday
Cap endocrinologia Hospital del MAR
És difícil fixar el límit de l'ús responsable dels refrescos
Manuel Puig
president societat espanyola d'endocrinologia i nutrició

Experts debaten l'efecte dels refrescos en la salut

Els refrescos “no aporten cap nutrient més que sucres i una mica de minerals, entre ells sodi”, i es tracta de productes “prescindibles en les nostres dietes”. Així s'expressa el professor emèrit de nutrició Abel Mariné. En aquest sentit també s'explica el cap d'endocrinologia de l'hospital del Mar, Albert Goday, que assenyala que un consum excessiu de begudes ensucrades “pot accentuar aquells problemes relacionats amb el sobrepès”. Goday no parla de prohibir aquest tipus de begudes, sinó de controlar-ne la ingesta. Considera com a consum “tolerant” prendre'n “dues o tres unitats setmanals”. Tot i així, Abel Mariné apunta que una llauna de 330 ml d'algun refresc ja porta més sucre del que seria recomanable prendre en un sol dia. Per la seva banda, el president de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició, Manuel Puig, qualifica de complicat “poder fixar una quantitat responsable” i entén que aquest impost representarà “una mesura més per intentar combatre l'obesitat, però no pot ser l'única”. Els tres experts coincideixen que gravar les begudes ensucrades pot ser una mesura eficient per tal de fer-ne disminuir el consum, però recalquen que hauria d'anar acompanyada de campanyes d'educació, conscienciació i comunicació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.