Salut

Salut

Consum prematur

Els joves del Solsonès s'inicien en el tabac i l'alcohol amb 13 anys i en el cànnabis, amb 14, segons una enquesta

Associen festa amb consum

A quina edat comencen els joves a consumir drogues, tant legals com il·legals? Què els porta a fer-ho? Amb quina freqüència ho fan? En coneixen els riscos? Es pot prevenir? Aquestes són algunes de les preguntes que l'Associació Sol, de familiars de malalts mentals del Solsonès, ha volgut respondre amb l'enquesta que ha fet a 644 estudiants de secundària. Els resultats de l'estudi, que ha rebut el suport del Consell Comarcal i el finançament de la direcció general de Joventut, dins del marc del pla estratègic antidrogues del Solsonès, s'han presentat aquesta setmana. L'objectiu és facilitar la informació als agents que intervenen en aquest col·lectiu (Joventut, policia, serveis de salut, serveis socials, Educació, associacions i famílies) per dissenyar actuacions de prevenció i garantir una intervenció més efectiva amb la intenció de prevenir, d'una banda, l'abús del consum i, de l'altra, l'inici prematur d'aquestes substàncies, així com intentar reduir-ne el consum.

Un dels resultats de l'enquesta és que els joves de la comarca comencen a consumir alcohol i tabac als tretze anys i cànnabis –la droga il·legal més estesa– als catorze. L'estudi alerta que, en la gran majoria del casos, els primers consums venen donats perquè els joves són convidats pels amics. Els enquestats asseguren que han provat alguna substància per primer cop per curiositat i per la pressió de grup. Precisament, l'enquesta detecta que els patrons de consum són molt similars entre escolars d'una mateixa classe, cosa que demostra que la influència entre el grup és significativa. A més, els autors de l'estudi destaquen que els joves relacionen la festa amb el consum i reclamen més control als locals de joves, ja que, en els menors de 16 anys, els locals són una font de contacte amb els primers tòxics. L'enquesta també conclou que, si bé les drogues més consumides són l'alcohol, el tabac i el cànnabis –el 29% dels enquestats d'entre 114 i 17 anys combinen les tres substàncies–, en la majoria de casos no és un consum habitual. Molt pocs joves admeten haver provat altres drogues i la majoria desconeixen la diferència entre drogues legals i il·legals.

Els autors de l'estudi fan propostes per combatre el consum precoç com ara formar els pares perquè ho detectin a temps, potenciar la figura del professor com a referent a l'hora de parlar dels riscos de les drogues entre altres i oferir alternatives d'oci no vinculades al consum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.