Societat

Mostra de força a favor de la mineria

La societat civil del Bages es bolca en la protecció dels llocs de treball d'Iberpotash en un acte festiu al Nou Congost

Tots els partits a excepció de la CUP creuen que cal una moratòria per continuar abocant al Cogulló

La mineria del Bages va viure ahir la que podria ser la jornada més festiva de la seva història. Més de 4.000 persones van passar pel Nou Congost en l'acte organitzat pel Fòrum Catalunya Central i els comitès d'empresa d'Iberpotash en defensa de la continuïtat de la indústria minera a la comarca i arran de la sentència del TSJC que obliga l'empresa a deixar d'abocar al Cogulló a partir del 30 de juny, fet que comportaria immediatament el tancament de la mina de Sallent, de la qual depenen uns 5.000 llocs de treball entre directes i indirectes.

L'objectiu de la jornada era reunir el màxim suport d'entitats, empreses, partits i individuals del territori i demostrar, així, que la societat civil va en una mateixa direcció. Això hauria de permetre, segons l'organització, obtenir el suport institucional de la Generalitat i posteriorment una moratòria del jutge que permeti continuar fent ús del dipòsit salí del Cogulló de manera “acotada, provisional i limitada”. Almenys, diuen, fins que Iberpotash tingui enllestides les instal·lacions de Súria que han d'absorbir part de la producció de Sallent i, el més important, els treballadors que hi ha en joc.

La sensació de com es va desenvolupar l'acte no va ser cap altra que aquesta. Es van registrar més de 2.500 signatures al manifest, que se sumen a les més de 5.000 que ja s'havien recollit des dels comitès d'empresa d'Iberpotash abans de l'acte d'ahir. Entre els firmants hi ha membres de tots els partits polítics excepte la CUP; ajuntaments del Bages, el Moianès i el Berguedà; sindicats –CGT, UGT, USOC i CCOO–; treballadors; entitats esportives, com ara Bàsquet Manresa; individuals, i altres col·lectius, com ara la Pimec, Promineria, l'associació de comerciants de Manresa i la Fundació Rosa Oriol, entre d'altres.

Des de primera hora de la tarda –la jornada era de quatre a nou del vespre– no va parar d'arribar gent a la zona esportiva del Congost, que incloïa una àrea d'inflables per als més petits, furgoteques i diverses actuacions musicals i artístiques –tant dins del pavelló com a l'exterior– que no van deixar d'animar la tarda. Hi va haver també actuacions castelleres, batucades i, sobretot, molts intercanvis d'opinions entre els assistents.

El medi, en segon pla

La petició de la jornada era unànime: lluitar pels llocs de treball. Manel Ros, treballador subcontractat de 58 anys, es va mostrar partidari d'una explotació “sostenible, tot i que el més urgent és trobar una solució perquè no s'acomiadin treballadors”. El també empleat subcontractat Fernando Galiano, de 37 anys, va prioritzar, igual que la majoria dels entrevistats, l'ocupació: “He firmat perquè volem la continuïtat dels llocs de treball. Les coses no s'han fet bé des d'un principi, aquest problema ve de fa molts anys i ara ho hem de pagar nosaltres.” Sita Salido, d'altra banda, de 51 anys, va valorar que seria “un desgavell molt gran” que l'empresa no continués a Sallent. “Fa 40 anys que tiren runam al Cogulló, tampoc vindrà de dos anys més, no?”, es preguntava.

Unanimitat política

En l'acte van desfilar alcaldes de molts municipis de la Catalunya Central, la voluntat política dels quals no s'allunyava del que vol la gent. Tots ells van fer pinya a l'escenari mentre es llegia el manifest, en una imatge de força mai vista abans. David Saldoni, alcalde de Sallent, va dir: “Avui estem aquí per buscar el màxim suport a la mineria i trobar una altra fórmula per complir la sentència sense que comporti el tancament de la mina.” Saldoni es va aferrar a la possibilitat que el jutge decreti una moratòria pel fet que el Cogulló no arriba a l'altura màxima establerta, que és de 538 metres, mentre que avui en fa 508.

L'alcalde de Súria, Josep Maria Canudas, va valorar positivament l'èxit de convocatòria de l'acte i va afirmar que veuria bé continuar abocant al Cogulló “sempre que es faci de manera temporal i molt acotada”. Qui no s'ha adherit al manifest ha estat l'Ajuntament de Cardona. L'alcalde, Ferran Estruch, que sí que va fer acte de presència, va argumentar: “El govern està al costat dels treballadors, però no hem firmat el manifest perquè el veiem incomplet. A Cardona també tenim un problema amb la mineria i no es menciona enlloc, voldríem una visió més global.”

LES XIFRES

2.500
signatures es van recollir ahir,
que se sumen a les més de 5.000 que ja havien registrat els comitès dies abans.
538
metres d'altura és el màxim
que fixa la normativa mediambiental per al Cogulló, que avui fa 508 metres d'alt.
48
dies queden per arribar a la data
límit que marca la sentència per continuar abocant al Cogulló, el 30 de juny.

La CUP, únic partit al marge

La CUP va ser una de les baixes que més es van notar durant l'acte d'ahir. Els cupaires, que no s'han adherit al manifest, van fer una roda de premsa al parc de l'Agulla just a la mateixa hora en què començava la jornada Defensem la mineria per exposar la seva posició: exigeixen el compliment de la sentència a partir del 30 de juny. “Instem Iberpotash a deixar d'abocar al Cogulló i a internalitzar els possibles costos que comporti l'aturada, mantenint sempre els llocs de treball”, demanen. “Ja n'hi ha prou, d'aquest xantatge que ens fan posant en perill els treballadors. Si en deu anys han guanyat més de 400 milions d'euros sense que se'n beneficiï el territori, ara que assumeixin la reducció de la producció.” En cas contrari, la CUP vol que sigui el govern central qui es faci càrrec de l'empresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia