refugiats
Un gran tapís a la platja de la Nova Icària defensa els drets dels refugiats
L'Àrea Metropolitana de Barcelona i set municipis van fer ahir una acció de conscienciació
La jornada va cloure un programa que promou la igualtat
Un gran tapís elaborat per voluntaris de set municipis que es va estendre ahir a la platja barcelonina de la Nova Icària va servir per cloure, amb un acte molt visual i simbòlic, el programa Tenim Drets, Teixim Llibertats, una iniciativa per promoure la consciència crítica i el compromís cap als drets dels refugiats. El tapís gegant es va confeccionar unint els tapissos teixits per voluntaris de Begues, Cervelló, el Papiol, la Palma de Cervelló, Sant Climent de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat, els municipis metropolitans més petits. Tots set han impulsat el programa que ha volgut posar l'accent, des del passat mes de maig, sobre les desigualtats i els conflictes globals, i ho han fet amb la col·laboració de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
L'acte el van conduir l'actriu Agnès Busquets i el periodista Adrià Bas, i va incloure el testimoni de Hussam Alahamad, un ciutadà sirià que ha estat refugiat a Catalunya. L'estesa dels tapissos sobre la sorra va anar precedida de diverses accions dutes a terme per representants d'entitats que han participat al programa, com la lectura de poemes i textos sobre els drets dels refugiats i una actuació musical.
El vicepresident de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Alfred Bosch, va recordar que “la majoria de persones que han de marxar forçosament del seu lloc de procedència volen tornar i recuperar la normalitat”. Bosch va assenyalar: “Les persones refugiades són gent que es veu obligada a marxar. No només hem de ser conscients d'estar preparats per acollir-los, perquè és un dret”, va dir Bosch al final de l'acte.
L'AMB engega nous programes
RedaccióLa posada en marxa del programa Tenim Drets, Teixim Llibertats ha comportat l'inici de l'àrea d'Educació per a la Justícia Social a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Entre les activitats d'aquest nou departament s'inclou l'elaboració de materials d'informació i sensibilització per a la ciutadania i l'organització d'accions als municipis metropolitans per promoure la defensa dels drets humans.
El drama dels refugiats continua ben vigent, ja que, segons dades de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur), durant el 2015 aproximadament 322.000 persones van creuar la Mediterrània cap a Europa i aquell mateix any uns 65 milions de persones a tot el món van haver de fugir de casa seva.