Societat

Medi ambient

Mollerussa no farà la Milla Nàutica per la festa major per protegir dues espècies

Es tracta de la rata d'aigua i la bavosa de riu, que tenen el seu hàbitat a les banquetes del canal

L'Ajuntament ajorna l'activitat fins a trobar-hi alternativa

La rata d'aigua, científicament coneguda com a Arvicola sapidus, és una de les dues espècies vulnerables que l'entitat conservacionista Egrell ha localitzat a les banquetes del canal d'Urgell a l'altura de Mollerussa. L'animal mesura entre 16 i 23 centímetres, i té una cua d'uns 12 més de mitjana. L'altra és la bavosa de riu (Salaria fluviatilis), una espècie de peix d'uns 15 centímetres, allargada i sense escames.

L'advertiment de la seva existència a l'Ajuntament de Mollerussa en el moment en què estudiava com recuperar la festa de la Milla Nàutica, que s'havia deixat de fer el 2008, ha fet paralitzar el procés. L'alcalde de la ciutat, Marc Solsona, va explicar ahir que l'objectiu és evitar que l'hàbitat d'aquestes dues espècies pogués quedar alterat per aquesta celebració popular, que s'havia de dur a terme en el marc de la festa major d'aquest any, del 18 al 21 de maig.

La decisió del consistori és motivada pel fet que aquestes dues espècies s'alimenten de les plantes que hi ha a la llera del canal. Uns marges que, quan es feia la popular baixada de les embarcacions, se segaven per motius de seguretat.

“No té sentit saltar-nos tot el tema mediambiental i conservacionista per fer una activitat de lleure d'aquesta índole”, va remarcar Solsona, que va recordar que el consistori s'ha afegit a la Plataforma Canal Viu, entitat que promou, precisament, la conservació natural de les banquetes.

L'alcalde va dir que l'ajornament d'aquesta activitat no s'ha d'interpretar com una cancel·lació. “Plantejarem si es pot dur a terme en un altre tram i demanarem més informació, però el que no hem pogut fer és precipitar-nos”, va explicar Solsona, que va assegurar: “Mantenir aquest hàbitat és un bon símptoma del manteniment de l'ecosistema del canal.”

La recuperació de la Milla Nàutica es va posar sobre la taula en el marc de la festa major de l'any passat, quan el consistori va elaborar una enquesta popular per saber si la ciutadania volia que es tornés a dur a terme l'esdeveniment. Tot i que no es va registrar un volum important de participació, el sí va guanyar per àmplia majoria.

Esgotades les entrades per veure Txarango

Les entrades anticipades per assistir al concert de Txarango, cap de cartell de la festa major de Mollerussa, s'han exhaurit. D'aquesta manera, només en resten un centenar que es podran adquirir a taquilla. La formació presentarà des del recinte firal de la capital del Pla d'Urgell –que s'ha dotat amb tres noves portes d'emergència per ampliar la seva capacitat fins a les 3.000 persones– el seu nou disc a les terres de Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

INFRAESTRUCTURES

Més de trenta municipis de Tarragona i Barcelona, contra la MAT

Barcelona
SERVEIS

Manresa confia en un acord perquè no hi hagi vaga de neteja en plena festa major

Manresa
infraestructures i serveis

Inicien la primera fase de millora de la pintura viària en quatre punts del municipi

salt
MEDI AMBIENT

Tarragona reunirà en un congrés europeu més de 400 experts en ratpenats

Tarragona
SOCIETAT

El govern de Tortosa vol modificar el POUM per poder actuar als Josepets

Tortosa
MEDI AMBIENT

Tarragona redueix la petjada de carboni de la companyia d’aigües

Tarragona
Urbanisme

Inversió de mig milió d’euros per a la millora de l’eficiència energètica d’habitatges municipals a Reus

Reus
societat

El govern aprova un pla de sequera amb una nova dessalinitzadora a la Costa Brava nord

barcelona

Roses dedicarà uns 3,5 milions del romanent a infraestructures i compra d’habitatge social

ROSES