Societat

Horts socials, una aposta de futur

Quatre ajuntaments del Baix Empordà ja han posat en marxa projectes d’horts socials i ecològics i dos més van camí de fer-ho

En el transcurs dels darrers quatre anys, ajuntaments de municipis com Platja d’Aro, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Palafrugell han posat en marxa projectes d’horts municipals ecològics. Una aposta per la cohesió social fonamentada en els principis del respecte pel medi ambient i l’alimentació saludable.

Des del maig del 2015, Càritas Diocesana de Girona, amb el suport de la Diputació de Girona, està duent a terme una intervenció en alguns d’aquests projectes d’agricultura comunitària amb el nom de Projecte Horts Socials. El principal objectiu d’aquesta iniciativa consisteix a fomentar l’ocupabilitat de les persones, especialment la d’aquelles en situació de risc d’exclusió social, per millorar la seva salut física i emocional. Alhora, es pretén aconseguir que els horts comunitaris esdevinguin models de bones pràctiques en agroecologia i gestió sostenible del territori.

Per fer-ho possible, es fa un èmfasi especial a dinamitzar socialment aquests projectes, buscant l’autoorganització, el suport mutu i la cohesió de les comunitats d’hortolans. S’ofereix formació i assessorament tècnic. Es complementen aquestes tasques amb actuacions conjuntes amb altres entitats i centres educatius. A Platja d’Aro, motivat per la normativa municipal, s’ha creat una associació d’hortolans. A Palafrugell s’està avançant cap a la creació d’una associació semblant. En qualsevol cas, resulta determinant establir alguna forma d’organització per gestionar favorablement aspectes del dia a dia (el correcte manteniment dels espais, i altres) i per potenciar la necessària interacció entre les persones que formen part del projecte. Torroella i Santa Cristina han començat a desenvolupar un projecte d’horts socials i han contactat per tenir el suport tècnic i l’experiència adquirits. D’altra banda, al mes d’abril es va fer una primera jornada d’horts comunitaris ecològics del Baix Empordà. Es van posar les bases per a la creació d’una estructura de coordinació d’àmbit comarcal entre els diferents projectes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.