Municipal
Compra municipal d’un bloc icònic contra l’especulació
L’Ajuntament de Barcelona aprova l’adquisició de l’edifici del carrer Leiva 37 d’Hostafrancs per 2,75 milions
L’objectiu és evitar la venda a un dels anomenats “fons voltor” i l’expulsió dels veïns
L’Ajuntament de Barcelona va aprovar ahir la compra de l’edifici sencer d’habitatges del carrer Leiva 37, un immoble icònic al barri d’Hostafrancs en la lluita contra l’especulació urbanística. Amb l’operació, que té un cost de 2,75 milions d’euros, el consistori pretén evitar la venda de l’edifici per part de l’entitat bancària propietària, el BBVA, al fons d’inversió Vauras Investment SL, la qual cosa comportaria l’expulsió dels veïns que hi viuen com a llogaters. Uns veïns que havien protagonitzat importants mobilitzacions en defensa del seu dret a l’habitatge.
La propietat havia iniciat la tramitació per vendre l’immoble i el govern municipal ha decidit exercir el dret de retracte sobre la finca, un instrument jurídic previst per la legislació en àrees de demanda residencial forta. El consistori ha decidit fer-ne ús de forma excepcional “per protegir el dret de l’habitatge”, segons va informar en un comunicat. Una excepcionalitat que també va ressaltar ahir el regidor d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Josep Maria Montaner, assegurant que es tracta d’un cas especial però amb el qual s’ha volgut enviar un missatge: “Estem totalment en contra d’aquestes operacions especulatives per expulsar veïns.” “Des de les oficines d’habitatge s’estan seguint altres casos, que sempre s’intenten resoldre sense haver d’arribar a una mesura excepcional com aquesta”, va dir.
Montaner va recordar altres casos com ara l’adquisició recent d’habitatges al carrer Reina Amàlia per salvar el gimnàs del carrer Sant Pau, al Raval. També que el consistori normalment compra edificis que se li ofereixen directament. Aquest és el segon cop que l’Ajuntament aplica el dret de retracte. El BBVA podria recórrer l’operació als tribunals, però Montaner va dir que “sembla que no es negaran” a completar l’operació amb l’Ajuntament.
Per la seva banda, la regidora del districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, va fer palès també ahir que “aquest ha estat un cas icònic a Hostafrancs, en què els veïns s’organitzen, parlen amb nosaltres i treballem plegats per buscar una solució”. Que el cas és emblemàtic també ho demostra el fet que, tot i la baixa per maternitat, l’alcaldessa Ada Colau es va voler pronunciar a Twitter assegurant que el govern de la ciutat utilitza “totes les eines municipals per garantir el dret a l’habitatge i combatre l’especulació”.
El règim en què seguiran els veïns als seus pisos està per concretar, tot i que Montaner va avançar que es decanta per un lloguer de cinc anys amb el Patronat Municipal de l’Habitatge, que és qui gestionarà els pisos. “Ara hem de continuar treballant amb ells per veure quina és la fórmula més adequada”, va dir Pérez.