Societat

Demografia

El nombre de maresmencs que viuen a l’estranger es duplica

Des del 2009, aquesta xifra ha anat augmentant fins arribar a les 10.371 persones el 2017, essent la quarta comarca catalana amb més persones que viuen fora

L’Estat francès és la primera destinació seguit de l’Argentina

El volum de maresmencs que han marxat a viure a l’estranger s’ha duplicat des del 2009, segons un informe elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme. Any rere any, aquesta xifra ha anat augmentant fins arribar, el 2017, a 10.371 persones. Aquests resultats situen el Maresme com la quarta comarca catalana amb major nombre de persones residents a l’estranger, amb una concentració del 3,65%. Respecte a l’any anterior, el volum de maresmencs que han anat a viure fora ha crescut un 8,92%.

El gros de persones que han establert la seva residència habitual a l’estranger es concentra en les franges d’edat dels 35 als 49 anys i dels 5 als 14 anys. L’estudi assenyala que, encara que no es disposi de dades que permetin analitzar en profunditat els motius del canvi residencial, tot fa pensar que el primer col·lectiu ha marxat per motius laborals i el segon forma part dels moviments migratoris fets en família. La distribució mundial dels residents estrangers difereix molt entre països, però, una vegada més, l’Estat francès és el que acull més persones amb darrer registre en algun dels municipis del Maresme. Segons aquest informe, l’1 de gener d’aquest any, es comptabilitzaven en 1.241 les persones que han traslladat la seva residència al país veí. El segon lloc l’ocupa l’Argentina, amb 1.241, i segueixen Alemanya (945), el Regne Unit (772) els Estats Units (650), Suïssa (649), Bèlgica (506), Andorra (380), Xile (333) i el Brasil (306).

El darrer any, els països que han tingut un major increment d’inscripcions de persones provinents del Maresme han estat la República Dominicana (28,97%), Dinamarca (28,00%), el Regne Unit (23,32%), el Canadà (22,78%) i Bolívia (22,22%). Cal remarcar que les persones inscrites en el padró d’habitants residents a l’estranger es consideren veïns del municipi que figura en les dades de la seva última inscripció només a efectes del dret a vot i no forma part de la població oficial del municipi.

L’anàlisi municipal indica que només en quatre poblacions s’ha registrat un descens de població resident a l’estranger. Es tracta de Sant Iscle de Vallalta (-10%), Sant Cebrià de Vallalta (-1,72%), Cabrera de Mar (-1,33%) i Montgat (-044%). D’altra banda, els municipis amb més volum de població resident a l’estranger són Mataró (3.113), Premià de Mar (778), Calella (777), Pineda de Mar (641) i el Masnou (530).

El president del Consell Comarcal del Maresme, Miquel Àngel Martínez (PDeCAT), va mostrar la seva sorpresa pel fet que “no sigui la gent més jove de la comarca la que opta per marxar a l’estranger a la recerca de feina estable”. En aquest sentit, el president va comentar que aquest perfil respon, en molts casos, a persones que s’han quedat a l’atur “i busquen una segona oportunitat fora”.

LA XIFRA

8,92%
Augment del nombre
de maresmencs que van marxar a viure a l’estranger l’any passat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.