Festes i tradicions
Nit de foc compartida als Països Catalans
La Flama del Canigó encendrà les fogueres que cremaran arreu en la revetlla de Sant Joan
Els tarragonins menjarem unes 40.000 coques artesanes i ens decantem per pirotècnia més visual
El foc s’ha renovat avui a la matinada al cim del Canigó i equips de voluntaris han iniciat les rutes per portar la Flama arreu. A mesura que arribi a totes les poblacions, s’anirà llegint el Missatge de la Flama que enguany signa Toni Ayala, històric defensor d’aquest foc simbòlic. Les seves paraules recorden l’esperit de resistència de Josep de la Trinxeria, líder de revolta dels Angelets de la terra al segle XVII, i recull paraules de Vicent Andrés Estellés, Pere Quart i també de Muriel Casals quan deia: “Nosaltres som el somni”. Ayala reivindica el paper dels perpetuadors d’aquesta tradició tan simbòlica i diu: “Quan la foguera sigui ben alta donarem les gràcies als iniciadors d’aquesta tradició, sense oblidar aquells que per raons diverses no ens poden acompanyar al voltant de la foguera mentre nosaltres, amb un gotet de malvasia i un tros de coca de Sant Joan, parlem, riem, estimem i planifiquem el futur, amb la il·lusió d’estrenar un estat nou i nostre.”
De fet, la degustació de coques i la pirotècnia són dos altres elements compartits arreu. Segons Josep Maria Roquet, president del Gremi Provincial de Pastisseries de Tarragona, a la demarcació ens menjarem unes 40.000 coques artesanes elaborades al centenar de pastisseries adherides al gremi. Pel que fa als sabors se segueixen despatxant més les tradicionals amb fruita i pinyons, de crema, massapà i cabell d’àngel, “però pràcticament les elaborem a comanda i les farcim com ens les demanen els clients”, explica Roquet, que hi afegeix que “els preus fa anys que no es toquen. El quilo de coca es ven a una mitjana de 25 euros, que vol dir que per deu euros es pot comprar una coca per a quatre o sis persones”. Les previsions de vendes es mantenen com altres anys perquè “són diades que la gent celebra”.
Pel que fa a la pirotècnia, a la demarcació s’han autoritzat 170 punts de venda. Com en els darrers anys, les vendes es concentren els darrers dies, segons Miquel Pujol de Pirotècnia Catalana, que explica que les famílies s’han gastat una mitjana de 30 a 50 euros en petards per a la revetlla “Es demanen més traques i fonts i menys trons” i no s’està de recordar que es visqui una revetlla amb precaució “que es faci ús de la pirotècnia amb consciència i fent cas de les instruccions del fabricant perquè és la millor manera d’evitar accidents i ensurts”.
Altres elements comuns a les revetlles de Sant Joan són la participació de balls de diables i bèsties de foc, com a Tarragona, que rebran la Flama al Serrallo i participaran a la cercavila de foc a la Rambla. o al Catllar, on avui estrenaran bèstia de foc. També les ballades de sardanes, com a Ulldecona o Roda de Berà, els àpats populars com el previst a Deltebre, el de carmanyola a Gandesa o la sardinada a Constantí i, sobretot, música fins a la matinada.
Una de les nits de Sant Joan més espectaculars és la que es viu a Valls, que celebra festa major. I és que és nit de completes, amb la primera sortida del seguici cerimonial, el ball de l’àliga davant l’altar major i l’espectacular sortida, amb la ballada conjunta del seguici, els pilars dels Xiquets, el repic de campanes i els focs d’artifici. I l’emoció continua amb els castells a l’antiga de les dues colles de la ciutat. La nit s’allarga amb la música enguany amb l’orquestra La Principal de la Bisbal al Pati i Alejo Stivel, Los Manolos i Ebri Knight a l’aparcament del Barri Antic. L’endemà serà l’anada a ofici, la diada castellera de Sant Joan, inici tradicional de la temporada de castells, el Tomb del Poble i el concert de solsticidi amb Animal, Aspencat i Green Valley. Diumenge es tindrà l’oportunitat de gaudir del seguici petit al Tombet amb la incorporació del Lladrefaves petit i el bou petit, i la nit s’allargarà de nou ambla música de Roba Estesa, Amparanoia i Lendakaris Muertos. La festa es clourà diumenge amb un espectacle piromusical.
Per Sant Pere, més revetlles
A Reus ja fa dies que viuen la festa major però no és fins per Sant Joan quan el pregó, que enguany anirà a càrrec de la comunicadora Montse Llussà, i la Tronada donen inici al nucli central de la festa. Entre els actes més esperats figuren les diverses sortides del seguici festiu a completes el dia 28 i a professó el dia 29, les tronades d’aquests dos dies i també el seguici petit, que sortirà al carrer el dia 28 amb la incorporació del ball de Marcos Vicente. El dia 28 seran les dues revetlles de Sant Pere amb les orquestres Centauro i Allioli. A Cambrils la recuperada revetlla de Sant Joan també iniciarà la seva festa major, que inclou revetlla per a petits el dia 27 i la revetlla de Sant Pere amb l’orquestra Nueva Etapa i N.E, Versions. El seguici popular serà al carrer el dia 29. Per Sant Pere també fan festa major Montbrió del Camp, l’Hospitalet de l’Infant, i a Tarragona és molt esperada la processó al Serrallo.