ELS ORÍGENS DE LA DOQ PRIORAT
Els pioners de l’ofici vinícola van arribar fa més de 30 anys al Priorat
La Denominació d’Origen Qualificada Priorat és l’única denominació d’origen catalana reconeguda amb la màxima qualitat
Les terrasses de les vinyes, que remunten les parets dels massissos, recorden les grades dels antics teatres grecs
Un grup d’amics format per René Barbier , Álvaro Palacios , Carles Pastrana , Daphne Glorian i Josep Lluís Pérez , entre d’altres, van arribar fa més de 30 anys al Priorat . Ells van posar la llavor de la que avui és una denominació d’origen vinícola considerada de les millors del món.
La seva idea era començar a produir uns vins que havien de ser únics en aquelles contrades. Els primers van ser una realitat el 1989 a la població de Gratallops.
L’experiència vinícola permet reviure aquells orígens i contribueix a entendre millor com la cultura del vi va anar creixent en aquesta zona de Catalunya.
La jornada comença al Celler Clos Mogador , ubicat en la població de Gratallops , propietat de René Barbier. En aquest celler s’elaboren alguns dels millors vins de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat . La prestigiosa i exigent llista Parker li va atorgar la màxima puntuació en la seva escala: 100 punts. Obtenir aquesta puntuació es considerat un fet excepcional en el món vinícola. Aquesta llista va ser concebuda per Robert Parker Jr. , un dels crítics de vins més influents a tot el món i el més influent en l’àmbit anglosaxó, fins al punt que les seves crítiques condicionen la decisió de compra de molts consumidors involucrats en el món de l’enologia.
Deixem el Celler Clos Mogador per traslladar-nos a la Cartoixa d’Escaladei , bressol de la cultura del vi del Priorat. Els monjos cartoixans ja conreaven vinyes fa centenars d’anys. La ruta s’acabarà en un altre punt de Gratallops, on hi ha un dels cellers precursors del nou Priorat. Es tracta del Mas Martinet , on es produeixen vins ecològics.
Per a més informació consulteu aquest web .