Infraestructures i serveis

Enagás accepta la decisió sobre el Midcat dels reguladors

L’empresa gasista promovia la gran canonada que creuava tot el territori gironí

Les entitats contràries al gasoducte consideren que crea un precedent per a altres projectes europeus

“Estem d’acord amb el que diguin els reguladors energètics.” Aquesta és la posició d’Enagás, l’empresa espanyola que promovia juntament amb la francesa Teréga el projecte d’interconnexió de gas Midcat, sobre la decisió de les autoritats reguladores de rebutjar el projecte. Després de conèixer la decisió de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) i la Comission de Régulation de l’Energie (CRE), l ’empresa de la indústria energètica que opera i és propietària de la xarxa estatal de gas va assegurar que la seva única posició és seguir els dictàmens dels reguladors energètics que, en aquest cas, van rebutjar el projecte del Midcat en considerar que “no compleix les necessitats del mercat i manca de maduresa suficient per ser considerat en una assignació de costos transfronterera”. Després d’enumerar sis motius pels quals es rebutja la sol·licitud d’inversió en el projecte, els reguladors també recomanen als transportistes “realitzar avaluacions addicionals” sobre el projecte per si aquest “pogués proporcionar una ràtio cost-benefici clara i positiva en el futur”. També, els recomana que analitzin el paper futur del gas, l’evolució del mercat del gas, el desenvolupament del mercat del gas del sud-est per tornar a calcular la capacitat de les infraestructures proposades, la possibilitat d’oferir capacitat ferma, una configuració alternativa considerant el cost més eficient en benefici dels consumidors i l’interès del mercat per capacitat addicional en la frontera.

Malgrat aquestes recomanacions, que en certa mesura deixen la porta oberta que es pugui tornar a presentar un projecte, des de la Plataforma Resposta al Midcat ja es va qualificar de “victòria” la decisió d’aturar el projecte tot i reconèixer que no és un “no definitiu”. De totes maneres, en aquest sentit, la seva portaveu, Càrol Coll, explicava que si hi ha algun moviment “serà a llarg termini” i que “si ara ja no tenen sentit els projectes gasístics, a causa del canvi climàtic d’aquí a dos anys encara en tindran menys”.

Durant una roda de premsa ahir a Girona, representants de la Plataforma i d’altres entitats, com Gastivist o de la plataforma francesa van coincidir que la decisió suposa un precedent a la UE també per a altres projectes gasístics que s’estan tramitant –una norantena– i que ara caldrà veure quin futur prenen. “També és una victòria de la transició energètica”, van dir, després d’insistir també en la “capacitat de crear xarxa entre els diferents col·lectius”. L’oposició a la gran canonada de gas s’ha visualitzat a les comarques gironines a través de la plataforma que, entre d’altres accions que ha dut a terme, va tirar endavant una moció de rebuig al Midcat perquè fos aprovada per les diverses administracions. La mateixa Diputació de Girona, així com dos consells comarcals i deu consistoris gironins van aprovar aquesta moció que denunciava que l’execució del projecte podria afectar entorns inclosos en el catàleg d’espais d’interès natural i paisatgístic. També s’ha criticat en tot moment la falta de transparència i l’opacitat en la tramitació del projecte

LA XIFRA

88
km
del projecte ja es van construir entre Martorell i Hostalric. En quedaven 315 pendents fins a Barbairan.

LA DATA

22.1.2019
Dia
en què la CNMC i la CRE fan pública la decisió comuna que rebutja el projecte de la interconnexió gasista.

LA FRASE

Estem d’acord amb el que diguin els reguladors energètics
Enagás


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.