Els veïns tornen a l'edifici de Calella il·legal que s'ha refet
Hi viuen des d'aquest estiu, després que van deixar l'antic edifici el desembre del 2006; és el punt final a 23 anys de litigis
Els tribunals van tombar la llicència de l'Ajuntament, que ha construït els nous habitatges
Els propietaris de l'edifici de nou pisos Calella Park de Palafrugell han tornat aquest estiu a ocupar-lo, un cop l'Ajuntament els ha donat el certificat de primera ocupació. I esperen que al llarg del mes vinent la Generalitat els doni la cèdula d'habitabilitat.
S'acaba així el viacrucis de més de 23 anys de patiments sobre el futur dels seus immobles, després que uns veïns denunciessin l'edifici d'il·legal, ja que no guardava els 5 metres de separació, a part de tenir una mica més d'altura del permès. “Pensa que els pisos no els podíem ni vendre, ni tan sols fer-hi millores, perquè no sabíem com acabaria tot”, va recordar el propietari Jordi Buxeda.
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va ordenar el 1997, després de deu anys de litigis, donar la raó als veïns de l'immoble i, per tant, executar l'enderroc parcial de l'edifici, ja que va considerar il·legal la llicència municipal, donada amb tots els informes favorables dels tècnics de l'Ajuntament. El consistori encara l'any 1999 va intentar, sense èxit, que se suspengués l'execució d'enderroc parcial, però la sentència ja era ferma i calia executar-la.
L'any 2005, l'Ajuntament, conscient que reduir l'edifici plantejava problemes tècnics i jurídics, va apostar per enderrocar-lo tot i fer-lo de nou. I, al mateix temps, en ser-ne responsable, va dissenyar un pla econòmic per assumir l'obra, que pujava a una mica més d'un milió d'euros. Un cop acordada la solució amb els veïns de l'immoble i els denunciants, el mes de novembre del 2006 es van adjudicar les obres d'enderroc. Això va fer que els propietaris marxessin el mes següent. Però l'enderroc, per motius diversos, no es va executar fins a un any més tard. L'edifici es va tirar a terra el 20 de desembre del 2007.
El nou edifici es va començar a construir el febrer del 2008. I els propietaris van acordar agafar un gestor d'obres, Joel Curós, per fer tots els tràmits. L'Ajuntament va anar pagant cada mes. Però en el preu final, els propietaris hi van afegir uns 350.000 euros amb l'objectiu fer unes millores sobre el projecte.
El nou edifici, ubicat a la part alta de Calella de Palafrugell, ha estat objecte d'alguns canvis respecte a l'anterior per mirar de no perdre gaire espai, com ara la reconversió de les dues escales en només una o els dúplex dels tres pisos de la segona planta. Ara, un cop resolts tots els problemes legals de l'edifici, un parell de propietaris han decidit posar els seus pisos a la venda. Un dels venedors ho fa perquè ell ja va adquirir-lo amb una finalitat d'inversió, segons recorden els veïns. L'altre se'l ven per motius de salut.
Divisió en el govern de Blanes per una obra il·legal
El tribunal anul·la una llicència d'un bloc de pisos a Mont-ferrant, a Blanes, perquè no guarda la distància amb els edificis veïns. Ara, segons el pla general, és legal. Divisió dins el consistori.
L'últim pis d'un edifici de Roses ha d'anar a terra
El TSJC obliga l'Ajuntament de Roses a enderrocar l'última planta d'un edifici d'apartaments de Santa Margarida, el Royal Marine II. Uns veïns van denunciar que superava l'altura permesa.
Begur fa un crèdit per assumir un enderroc
L'Ajuntament de Begur ja ha fet un crèdit de 250.000 euros de cara a assumir les obres d'enderroc de part de l'edifici de 17 pisos que hi ha al costat del mirador de Sant Ramon, al nucli antic. L'enderroc parcial de l'immoble, denunciat pels veïns el 2002, es portarà a terme després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha desestimat la nul·litat de sentència demanada per l'Ajuntament, que exposava que ha canviat el motiu urbanístic que va motivar-ho, ja que tot es va regularitzar amb la revisió del pla general, el 2003. En aquests moments, totes dues parts enfrontades estan acordant el percentatge d'edifici que s'ha d'enderrocar.
A Cadaqués s'han de derruir les parts que no són legals
A Cadaqués també hi ha un edifici amb una ordre del TSJC que obliga a enderrocar les parts que no s'ajusten a la normativa urbanística del municipi. Són vuit habitatges unifamiliars.
A Girona cal arranjar un edifici fora de normativa
Girona va haver d'arranjar un edifici de la rambla Ramon Folch que incomplia la normativa i per complir amb una sentència judicial. Va reduir elements sobresortints i va donar places de pàrquing.