Infraestructures i serveis

La segona corona metropolitana tindrà 1.500 habitatges de lloguer social

Es repartiran entre Martorell, Vilafranca del Penedès, Mollet, Granollers, Vilanova i la Geltrú, Rubí, Mataró, Sabadell i Terrassa

Raquel Sánchez considera que “no és una bona notícia” la inestabilitat “permanent” de les institucions catalanes

Nou localitats de la segona corona metropolitana, que conformen l’Associació de l’Arc Metropolità de Barcelona, disposaran de 1.500 nous habitatges en règim de lloguer assequible o social en aquests municipis. En concret, aquesta associació la formen els municipis de Martorell, Vilafranca del Penedès, Mollet, Granollers, Vilanova i la Geltrú, Rubí, Mataró, Sabadell i Terrassa (Vallès Occidental), que sumen uns 900.000 habitants, segons ha informat aquest divendres en un comunicat el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma).

La ministra Raquel Sánchez ha signat aquest divendres un protocol amb la Generalitat de Catalunya i la citada associació per a la promoció d’aquestes 1.500 habitatges en règim de lloguer assequible o social als municipis del denominat arc metropolità de Barcelona.

Així, la previsió és construir aquests habitatges amb una renda o preu controlat, que es destinaran a famílies o unitats de convivència amb recursos limitats.

En l’acte de la signatura, la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha explicat que els habitatges previstos s’edificaran prioritàriament en terrenys públics, i que s’espera incrementar els 1.500 pisos en el futur amb altres actuacions que estan en estudi en l’actualitat.

Sobre la Llei pel Dret a l’Habitatge, que està en tràmits al Congrés dels Diputats, Sánchez ha considerat que “el debat sobre el problema dels lloguers ha de començar-se reconeixent una realitat: la falta d’oferta”.

Ha afegit que “l’estratègia més eficaç per moderar els preus és augmentar l’oferta i protegir l’habitatge públic. Amb aquesta Llei s’impedeix que el parc d’habitatge públic pugui alienar-se”, és a dir, vendre’l o cedir-ne la propietat.

Al seu entendre, la Llei “deixarà tranquils inquilins, petits propietaris i grans inversors, perquè està pensada per donar seguretat jurídica a tothom”.

La signatura d’aquest acord forma part del Pla d’Habitatge per al lloguer assequible del Mitma, a través del qual s’han transferit 17 milions d’euros en subvencions a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i a l’Ajuntament de Barcelona i es preveu que aquest any 2022 es faci una nova transferència de 17 milions més, segons explica el comunicat.

“Gràcies a això, ja s’estan promovent prop de 5.000 habitatges per a lloguer assequible en aquestes zones i, en concret, s’estan impulsant més de 3.600 habitatges, dels quals ja estan en marxa més de 650”, afegeix la nota.

Respecte a les rehabilitacions d’habitatges, aquest any 2022 el Ministeri transferirà a Catalunya 224,5 milions per al seu impuls, i l’objectiu és multiplicar per deu les rehabilitacions residencials anuals al llarg d’aquesta dècada, amb unes 8.700 habitatges en diversos municipis de la corona metropolitana de Barcelona.

Valora la situació política

Sánchez considera que “no és una bona notícia” la situació d’inestabilitat “permanent” que viuen les institucions catalanes, la darrera, remarca, el xoc entre els socis de govern, ERC i Junts. En l’acte a Rubí, Sánchez ha mostrat respecte cap a les dues formacions i pel “moment complicat” que suposa per a la ciutadania de Catalunya, donada la situació que es viu derivada de la guerra d’Ucraïna i l’encariment de l’energia. “La ciutadania necessita que s’estigui al seu costat per respondre a les seves necessitats, i la situació d’inestabilitat no és bona”, ha reiterat. No obstant, diu que des del govern d’Espanya es treballa per governar per tots els ciutadans.

“Cal apel·lar a la resposnabilitat i a les institucions de tots els catalans, el Parlament i la Generalitat”, ha dit Sánchez. En aquest sentit, ha defensat que el PSC, en mans de Salvador Illa, sempre ha reivindicat un “govern sòlid, fort i que sàpiga estar a l’alçada de les necessitats del país”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.