Infraestructures i serveis

INFRAESTRUCTURES

Un port de Blanes més integrat i sostenible

El Govern hi ha invertit 1,6 milions per donar més servei als pescadors i integrar millor la zona de ribera amb el passeig marítim

Les millores al teulat de la llotja permeten posar-hi 200 plaques fotovoltaiques

Les obres d’integració urbana del port de Blanes, a l’entorn del moll de Ribera, i de millora de la llotja de la Confraria de Pescadors ja han culminat, amb una inversió d’1,6 milions d’euros a càrrec de l’empresa pública Ports de la Generalitat. La consellera de Territori, Ester Capella, i la nova directora de Ports, Annabel Moreno, han visitat avui el recinte amb l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, i el patró major de la confraria, Ferran Martínez. Capella ha destacat que la intervenció, que va arrencar a la tardor de l’any passat, compleix amb els objectius de Ports, com ara “fer desaparèixer murs i barreres” que separaven les dàrsenes de les ciutats, “l’autosuficiència energètica, la descarbonització”, i l’estalvi d’aigua.

La reurbanització de l’entrada del port ha dotat l’espai amb noves zones d’ombra, espais enjardinats i circuits per a vianants, tot millorant la mobilitat a peu i rodada. A més, s’ha creat una gran àrea de jocs infantils a l’entorn de la llotja vella per donar un major ús social a la part central de l’esplanada. L’execució d’aquestes obres, que han inclòs la plantada de 100 arbres i un nou dipòsit soterrat d’aigua regenerada per al reg, ha suposat un cost de 907.000 euros.

La coberta de la llotja, rehabilitada

Pel que fa a la llotja, els treballs han consistit en la instal·lació d’una nova superestructura metàl·lica sobre la coberta actual, formada per una xapa i panells d’aïllament. La coberta s’ha impermeabilitzat per posar fi a les filtracions d’aigua quan plovia, però també ha millorat l’aïllament tèrmic i les condicions de treball dels pescadors i els compradors a l’interior.

A més, s’ha fet el manteniment i l’adequació de les estructures metàl·liques i de fusta que hi havia abans, aplicant un tractament anticorrosiu a causa de l’exposició de la coberta a l’ambient marí. Aquesta actuació ha tingut un cost de 700.000 euros. La meitat dels quals es finança en el marc del Programa operatiu d’intervenció comunitària del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP).

Les obres s’han dut a terme coincidint amb les dues vedes d’encerclament i arrossegament per minimitzar l’afecció en l’operativa i compatibilitzar les obres amb l’activitat pesquera.

Estalvi energètic

De passada, el reforç de la coberta ha permès dotar la coberta amb 200 plaques solars i una potència de 92 kW/h que cobreix el 100% del consum energètic de les instal·lacions pesqueres. Aquesta instal·lació permetrà avançar el grau d’autosuficiència energètica del port blanenc mitjançant l’energia neta, per tal de reduir la petjada de carboni del port i de les activitats a l’atmosfera. D’aquesta manera la llotja continua sent capdavantera amb matèria de sostenibilitat, atès que l’any passat la confraria de pescadors ja va instal·lar una dessalinitzadora, l’aigua de la qual s’utilitza per netejar la llotja i rentar les caixes de peix, entre altres, estalviant recursos naturals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia