Infraestructures i serveis

infraestructures i serveis

El volum de mercaderies al port de Palamós baixa un 27%

El volum de mercaderies al port de Palamós ha baixat un 27% durant el 2023. En concret, s’ha passat de 194.403 tones que es carregaven o descarrega el moll el 2022 a 141.425, una xifra que trenca amb la tendència en alça dels últims anys postpandèmia.

Del volum total, en destaca la barita com a primera mercaderia (48,19%), un mineral que s’utilitza com a component per donar consistència a les pintures, blanquejar la ceràmica o donar resistència al vidre, entre altres. Es tracta d’un producte que el port de Palamós va recuperar el 2021 després de gairebé una dècada sense arribar al moll gironí.

En segon lloc es troba la pasta de paper (39,33%), que es fa servir per elaborar productes com mocadors de paper, bolquers, compreses i paper higiènic, entre d’altres. Tot seguit es troben els productes siderúrgics, amb un 6,05%, i que es distribueixen a la Garrotxa, Selva, Barcelona i Aragó. Aquests productes són principalment barres, tubs i perfils d’acer, materials usats principalment en la construcció.

A darrere seu, es troben la biomassa forestal (5,37%), que s’exporta principalment a França i Itàlia i, finalment, els cereals (1,07%), un nou producte que es distribueix principalment a la comarca d’Osona i que està destinat a la indústria alimentària. Per contra, durant el 2023 no hi va haver tràfic de llavors de colza.

Aquest canvi de tendència en el volum de la mercaderies es pot deure a que l’activitat s’emmarca dins d’una conjuntura geopolítica global que pot afectar determinats tràfics de productes. Es tracta d’una activitat cíclica que va lligada al posicionament dels mercats internacionals i que afecta els agents portuaris encarregats de portar mercaderies al port de Palamós.

Pel que fa el primer semestre de 2024, el port de Palamós ha assolit 85.825 tones de mercaderia, mantenint gairebé les mateixes xifres de mercaderia que l’any passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.