Infraestructures i serveis

Girona estendrà l’enjardinament d’escocells amb l’inici del nou contracte de manteniment de l’arbrat

L’Ajuntament de Girona estendrà progressivament l’enjardinament d’escocells per la ciutat amb l’inici del nou contracte de manteniment de l’arbrat urbà i viari, que s’ha posat en marxa aquest dijous. La iniciativa té com a objectiu fomentar la biodiversitat urbana, ja que els escocells enjardinats són un refugi per la fauna útil, és a dir, per als insectes beneficiosos per al control natural de les plagues que afecten els arbres. Al mateix temps, també es vol contribuir a la millora paisatgística de la via pública.

En aquest sentit, el regidor d’Acció Climàtica de l’Ajuntament de Girona, Sergi Cot, ha destacat que “els escocells florits tenen beneficis clars en l’àmbit urbà. Ajuden a mitigar l’efecte illa de calor, reduint així les temperatures a les ciutats, i contribueixen al drenatge d’aigua cap a les filtracions subterrànies. També faciliten la feina pol·linitzadora dels insectes, que col·laboren a tenir ciutats més naturalitzades amb tots els beneficis socioambientals que això comporta”.

En concret, l’actuació consistirà en la preparació del terreny i la sembra de llavors silvestres i permetrà aconseguir una regularitat en la plantació de vegetació als escocells dels carrers de la ciutat, que fins ara es feia de forma esporàdica. La intenció és anar ampliant la sembra fins a enjardinar uns 3.300 escocells, el màxim previst al contracte.

Els primers que se sembraran seran els que presentin unes condicions òptimes per al creixement de les plantes, com ara escocells espaiosos, en zones amb voreres amples i poc trànsit de vianants o en punts assolellats. La primera sembra es preveu que es faci aquesta tardor per tal que les plantes floreixin a partir de la primavera de l’any vinent.

Millores en la gestió de l’arbrat

Més enllà de la sembra d’escocells, el nou contracte de manteniment de l’arbrat permetrà millorar el servei de gestió i control del verd urbà, ja que es tracta d’un document més específic respecte del contracte anterior. En aquest sentit, contempla una avaluació visual dels arbres cada dos anys, a partir del qual s’actualitzaran de les dades de l’inventari d’arbrat de què disposa l’Ajuntament de Girona.

Aquesta supervisió, que durà a terme personal tècnic especialitzat en arboricultura amb certificacions específiques en la matèria, tindrà en compte aspectes com la necessitat de poda conforme l’estàndard europeu, la presència de plagues i patologies, l’estat sanitari, el vigor, l’estrès hídric o les alteracions del mateix arbrat.

En el marc del contracte, també s’elaborarà un protocol per a la gestió adequada de les necessitats de l’arbrat on, entre altres aspectes, s’hi indicarà la manera com cal aplicar el reg en l’època estival, millorar el sòl, netejar els escocells, podar branques mortes o seques, retirar arbres morts i altres actuacions amb caràcter d’urgència. Tot plegat, permetrà planificar millor les necessitats i establir prioritats de gestió en accions com, per exemple, la substitució i plantació d’arbres nous .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.