Infraestructures i serveis

INfraestructures

Pla per protegir d’allaus les carreteres del Port de la Bonaigua i el Pla de Beret

Comportaran una inversió de 15 milions d’euros

És el primer cop que s’instal·larà a la xarxa viària del Govern un sistema d’activació controlada

El departament de Territori executarà un pla d’actuacions per a protegir les carreteres C-28 i C-142b davant de possibles allaus, amb una inversió prevista de 15 milions d’euros des d’ara i fins al 2030. Aquest conjunt de mesures tenen com a objectiu afavorir la seguretat viària i la mobilitat al Pallars Sobirà i la Val d’Aran durant l’hivern. Pretenen analitzar les allaus d’una manera integral, i per això Territori, en col·laboració amb el Conselh Generau d’Aran, han elaborat un estudi d’alternatives de protecció davant d’allaus. Aquest estudi ha identificat sis sectors amb més risc d’allaus, alhora que planteja, prioritza i dimensiona les diverses alternatives de protecció. Els projectes es redactaran en coordinació amb els municipis i ens implicats. El primer projecte correspon a dos sistemes de protecció a la zona del cap del Port del Port de la Bonaigua, a la C-28. Consisteix en la instal·lació de tubs (explosors) en punts estratègics que expulsen gas mitjançant control remot per a desencadenar una allau, així com les canalitzacions corresponents. Aquest és un sistema de protecció actiu, diferent de l’habitual de barreres antiallaus (passiu), que s’instal·larà per primer cop a la xarxa viària de la Generalitat. Es pot utilitzar en condicions meteorològiques adverses i sense la manipulació d’explosius. En total seran dues unitats de protecció en un tram que abasta 1,7 quilòmetres de la C-28 i representa la primera fase d’una sèrie d’actuacions similars que s’executaran anualment a partir del 2025 amb l’objectiu de millorar la protecció contra les allaus al conjunt del Port de la Bonaigua.

Actualment, el Departament de Territori du a terme la gestió de les allaus a les carreteres C-28 i la C-142b en col·laboració amb el Conselh Generau d’Aran. A partir d’una predicció local específica, es tanquen al trànsit aquestes vies d’accés al Port de la Bonaigua i al Pla de Beret quan el risc d’allaus supera un determinat llindar.

Condicionament de la C-28 a Sorpe

D’altra banda, pel que fa a la C-28, s’ha iniciat la redacció de l’estudi informatiu per a l’eixamplament i la millora de traçat d’un tram d’1,5 quilòmetres al seu pas per Sorpe, a l’Alt Àneu, l’últim que resta per a condicionar. En l’estudi, s’analitzaran diferents alternatives, entre les quals destaquen la construcció d’un túnel; l’ampliació de la carretera amb un mur o l’ampliació de la carretera mitjançant voladís. El termini de redacció de l’estudi és de 12 mesos. La inversió prevista per aquesta actuació és de 18 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

equipaments

Nou pavelló i reforma dels patis de l’institut Camí de Mar de Calafell

CALAFELL

Signat el conveni per fer realitat la Planta fotovoltaica de l’abocador de Puigpalter

banyoles
GIRONA

L’Arxiu Municipal ingressa dos programes de festes dels anys 1935 i 1948

GIRONA

La residència del monestir de Sant Daniel obrirà a mitjans del 2025

GIRONA

Figueres adjudica les obres per adequar l’antic escorxador comarcal com a menjador social

FIGUERES
Medi ambient

Ventiladors, gelats de fruita i granissats de cucs perquè els animals del zoo suportin la calor

Barcelona
societat

Una seixantena de veïns de Lilla cobren les indemnitzacions per les esquerdes cinc anys després

Lilla
INfraestructures

Pla per protegir d’allaus les carreteres del Port de la Bonaigua i el Pla de Beret

Alt Àneu

Sis equipaments més tindran plaques fotovoltaiques

TERRASSA