La DO Empordà preveu una verema amb menys producció però més qualitat
La DO Empordà ha engegat la verema d’enguany començant a collir les varietats més primerenques de raïm. Els cellers empordanesos preveuen una davallada d’entre el 15 i el 20% en comparació amb la mitjana de la denominació, que se situa en uns 60.000 hectolitres, segons recull l’agència Acn.
El president de la comissió tècnica del consell regulador de la DO Empordà, Pau Albó, atribueix aquest descens a tres factors: les conseqüències de la sequera, les afectacions pel fong míldiu i els estralls provocats per la fauna cinegètica, sobretot senglars i cabirols. Tot i això, remarca que el raïm és de bona qualitat. Ara, els cellerers esperen que el clima acompanyi i que no hi hagi calamarsades que puguin afectar la producció.
Els cellers de la DO Empordà han començat la verema 2024 collint les varietats primerenques, com el moscatell de gra petit i alguna varietat blanca i negra. La campanya s'ha iniciat en les dates tradicionals, al voltant de mitjans del mes d'agost. El gruix de la producció -garnatxes i carinyenes- es veremarà durant el setembre, i es preveu que la campanya s'acabi a l'octubre.
La denominació preveu una collita amb menys producció per amb un raïm de bona qualitat. El president de la comissió tècnica del consell regulador de la DO Empordà, Pau Albó, ha detallat que és la tònica habitual de les darreres campanyes i situa el descens entre el 15 i el 20%. Això, remarca, en relació a la mitjana habitual de la DO, que és d'uns 60.000 hectolitres.
Albó ha assenyalat que hi ha "diversos motius" darrere d'aquesta davallada. El primer és la sequera perquè, tot i que aquest any ha plogut a la primavera, "molts ceps no han produït els raïms que podien produir": "Hem notat una mena de ressaca de la sequera". Un altre factor és el fong míldiu. Precisament, les humitats altes provocades per la pluja han fet estar més en alerta els cellerers, sobretot perquè a l'Empordà cada vegada hi ha més hectàrees de vinyes ecològiques i aquí no s'hi poden aplicar productes químics per evitar-ne l'expansió.
Finalment, també han notat els estralls de la fauna cinegètica. El sector veu amb impotència com senglars i cabirols recorren a les vinyes i altres conreus per buscar aigua i menjar, fent reduir la producció.
El president de la comissió tècnica ha afirmat que sempre estan contents de poder donar el tret de sortida a la verema però demana al consumidor final que valori la feina que hi ha darrera "quan obren una ampolla de l'Empordà": "Costa entrar raïm al celler". Amb tot, Albó exposa que el raïm és de bona qualitat i assevera que els cellers de la DO el seleccionen i fan triatge per aconseguir bons vins "perquè al final és la nostra base".