Infraestructures i serveis

Peraire remarca que el nou Govern “no pot mirar cap a un altre costat” en el relació a Solius i Vacamorta

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, ha destacat avui que el nou Govern haurà de seguir la línia de l’anterior en relació als abocadors de Solius i Vacamorta, segons recull l’agència Acn. En aquest sentit, Peraire ha deixat clar que el nou executiu “no pot mirar cap a un altre costat” i recorda que les resolucions judicials són d’obligat compliment. “Qualsevol direcció política que hi hagi haurà de seguir complint sentències judicials. Hi hem treballat intensament i Solius i Vacamorta no seran una excepció i els temes seguiran de ben segur en aquesta línia”, ha assenyalat el director de l’ARC. Peraire també ha reivindicat la feina que s’ha fet els darrers anys i la coordinació amb les entitats amb les comissions de seguiment.

El passat mes de juny es va acabar la prova pilot de buidatge de les 20.000 tones de residus de l’abocador de Vacamorta (Baix Empordà). Ara, les entitats esperen que l’ARC, que depèn del nou Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de Sílvia Paneque, faci una proposta del projecte per treure tots els residus de la instal·lació. D’aquesta manera es complirà amb la sentència que obliga al buidatge d’aquest abocador i restaurar l’espai.

En aquest sentit, el director de l’ARC, Isaac Peraire, ha reconegut que no poden concretar dates en relació a quan estarà llest el nou projecte de buidatge, però també ha estat taxatiu que el que toca ara és retirar la totalitat dels residus.

En aquest sentit, Peraire ha deixat clar que el nou departament haurà de seguir la línia que va portar l’anterior. “Les sentències són d’obligat compliment i el que passa és que ens agafa amb un canvi de Govern i haurà de ser en aquesta nova etapa quan s’haurà de decidir com es fa el buidatge”, remarca el director de l’ARC.

De fet, Peraire ha recordat que a través de l’agència ja han fet una primera proposta que consisteix en trobar la “millor tècnica disponible al mercat” per poder complir amb la sentència. “Nosaltres hem fet la feina i ara falta presentar-ho a la comissió de seguiment”, ha concretat.

Reparació de les basses

En relació a la reparació de les basses afectades per l’abocador, Peraire ha explicat que pertoca a la direcció general de Polítiques Ambientals explicar quina és la millor fórmula. El director de l’ARC, però, ha assegurat que ja s’hi està treballant per poder trobar la millor manera de fer-ho.

Des de les entitats contràries a l’abocador de Vacamorta expliquen que la seva proposta consisteix en recuperar les dues basses de Cruïlles en paral·lel al buidatge de l’abocador, que es pot allargar uns 20 anys. En aquest sentit, Peraire ha ressaltat que retirar tots els residus de Vacamorta “serà car, llarga i molesta”.

En relació a la llicència mediambiental de l’abocador de Solius, Peraire ja va explicar que esperen que cap a finals de llicència mediambiental per a la planta. El director destaca que “es tracta d’un tema sensible i que nosaltres hem abordat amb els ajuntaments. Vam poder resoldre el tema de l’abocador i ara estem fent tot el suport i acompanyament per la transparència a l’hora de saber què es fa amb els residus de Solius, a més de seguir els tràmits per tenir resposta de la llicència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.