Infraestructures i serveis

Pressió a Adif perquè cedeixi l’estació de Vilanna

L’Ajuntament de Bescanó exigirà a Adif el “degut manteniment” de l’antiga estació de trens de Vilanna, al qual com a propietari està obligat per llei perquè es tracta d’un bé cultural d’interès local (BCIL). D’aquesta manera intenta fer pressió perquè cedeixi l’edifici al municipi o l’hi vengui per un preu simbòlic.

Segons explica l’alcalde, Xavier Vinyolas, Adif no contempla la possibilitat de cedir l’edifici de forma gratuïta, però veuria bé vendre-se’l. El consistori estaria disposat a adquirir-lo a un preu simbòlic, però el problema és que ja fa més d’un any que espera que Adif en faci una valoració que no arriba: “No hem aconseguit que ens donin un preu i no hem pogut valorar si podem comprar l’estació o no”. El que té clar l’alcalde és que no acceptaran una proposta que suposi una gran inversió per al municipi: “Estem disposats a assumir la reforma i la rehabilitació de l’edifici, cosa que d’entrada no ens tocaria fer. El que no podem fer, però, és assumir, a més, una gran inversió de compra”.

L’alcalde denuncia el desinterès d’Adif en les negociacions per adquirir l’estació de Vilanna. De fet, fa dos anys, a causa de les dificultats per saber qui era l’interlocutor al qual s’havia d’adreçar, els grups d’ERC i HB Bildu al Congrés dels Diputats van entrar una pregunta i una moció demanant quines inversions s’havien fet a l’estació i si estaven disposats a cedir-la. La resposta d’Adif va ser que no s’havia rebut mai una petició oficial per la cessió de l’estació i que, en funció de la legislació vigent, estudiaria si s’havia de vendre o no.

Després d’aquesta resposta, Vinyolas, finalment, va poder reunir-se amb els responsables de patrimoni d’Adif: “La sorpresa va ser que ens van reconèixer que no tenien intenció de gastar ni un euro en la rehabilitació de l’estació i que una cessió gratuïta quedava descartada. Ens van dir que havien de valorar la venda, els vam demanar que ens diguessin un preu però d’això ja fa més d’un any i no ens han dit res”.

Ara l’Ajuntament pretén pressionar Adif amb els informes tècnics que determinaran l’estat de conservació de l’estació i el manteniment que hi està obligat a fer. D’entrada el consistori ja disposa d’un informe tècnic de l’exterior que conclou que el porxo està en un “clar estat d’abandonament que pot amenaçar ruïna” i que posa en crisi el manteniment d’un “patrimoni històric i cultural”. Com que els tècnics municipals no poden accedir a l’interior de l’estació, l’Ajuntament exigirà a Adif un certificat tècnic que descrigui quin és el seu estat de conservació. “A més, els recordarem que tenen l’obligació de conservar un edifici que és BCIL i que no el poden deixar caure”, afegeix l’alcalde.

Amb aquesta “mesura de pressió”, Vinyolas espera que finalment Adif reaccioni i mogui fitxa cedint l’estació al municipi, opció que sempre ha descartat, o venent-lo a un preu assumible per al consistori. Un cop tinguin la confirmació que Adif ha rebut aquest requeriment, l’alcalde té la intenció de tornar a reunir-se amb els responsables de patrimoni, als quals, a més, traslladarà les firmes que la societat civil del municipi ha recollit perquè vegin que hi ha una “pressió ciutadana”. “El principal és salvar aquest patrimoni cultural i arquitectònica. Un cop el tinguem, ja rumiarem quin ús li donem”, conclou Vinyolas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia