infraestructures
Macias defensa l’actual execució d’inversions a Rodalies
El comissionat de la Generalitat desmenteix que el problema sigui ara la falta d’inversió: “Fins i tot seria temerari invertir-hi més”
El comissionat de la Generalitat per al traspàs integral de Rodalies, Pere Macias, considera que actualment, el problema dels trens ja no és la inversió, que va avançant “a bon ritme”, sinó comptar amb projectes, i ha advertit que injectar nous i més recursos podria de millora ser fins i tot “temerari”, actualment, amb el volum d’obra que suporta la xarxa de Rodalies a Catalunya. Macias ha abordat la situació de la xarxa de Rodalies durant la seva participació en un esmorzar amb empresaris i directius de la comarca del Baix Llobregat, organitzat pel Fórum Empresarial del Llobregat. “Cal desmentir que el problema sigui la falta d’inversió. Fins i tot seria temerari invertir més. No és veritat que el problema és que no s’inverteixi. S’està corregint la falta d’inversió”, ha assegurat.
Macias espera que la Generalitat rebi els recursos econòmics del traspàs previstos en l’acord entre el PSOE i ERC abans de final d’any i ha admès que els talls previstos a l’R3 per les obres de desdoblament s’hauran d’endarrerir uns mesos per no coincidir amb les afectacions per les obres de Roda de Berà. En la trobada amb empresaris del Baix Llobregat, el comissionat Macias ha comentat que dels 5.500 milions que preveu el Pla de Rodalies 2020-30, se n’han adjudicat prop de 4.000 i ja se n’han abonat 1.500 milions d’euros. “Ara ens troben un gravíssim problema: hi ha una extraordinària concentració d’inversions a la xarxa”, ha apuntat Macias, que ha enumerat, a tall d’exemple, les inversions que s’estan duent a terme a la comarca com els treballs a Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, Castellbisbal i el túnel amb Martorell i les obres als accessos a la Seat, entre d’altres.
Pel que fa a la gestió mixta de Rodalies, considera que “l’operador, depengui de qui depengui, ha de tenir una autonomia total”, ha sentenciat. En aquest sentit, ha reivindicat aquest model de gestió des de la proximitat i ha dit que seria replicable a altres punts de l’Estat. Amb tot, però, ha reconegut que això té “complexitats”, com assolir un acord laboral amb els treballadors.