Infraestructures

L'antiga rectoria de Sant Aniol d'Aguja es rehabilitarà perquè torni a ser un refugi d'excursionistes

L'edifici es va abandonar al 1982 i ara està en ruïnes

L'Ajuntament de Montagut i Oix i l'Associació Amics de Sant Aniol (que aplega el Centre Excursionista de Banyoles i les entitats Terra Aspra, de Montagut, i Peu Alegre, de Sant Llorenç de Cerdans) van anunciar ahir que encarregaran un projecte arquitectònic per rehabilitar l'edifici –un bé d'interès cultural que des que es va abandonar, el 1982, s'ha anat deteriorant i ara està en ruïnes– i compten que d'aquí a dos anys estarà acabada la primera fase de les obres. La intenció dels promotors és que hi visqui permanentment algú que es cuidi de les instal·lacions, i que, a més de ser un lloc on pernoctar, faci les funcions d'hostal i de punt d'informació de la zona. «És un lloc molt freqüentat i pensem que a la persona que ho porti li pot sortir a compte», va dir l'alcalde, Narcís Ribes. La fórmula de gestió encara no s'ha concretat, encara que el més probable és que se'n cuidin o bé Terra Aspra o el Centre Excursionista de Banyoles.

A peu i prou

Es calcula que completar el projecte costarà cap a 250.000 euros, una suma que els promotors no poden assumir en solitari. Per això una de les primeres feines que s'han proposat és buscar finançament a les institucions, començant pel Consorci de l'Alta Garrotxa. «En cap cas –va recalcar l'alcalde– la reobertura de la rectoria comportarà fer canvis en els accessos a Sant Aniol», un lloc al qual només s'arriba a peu.

La propietat

Els últims anys els promotors de la recuperació de la rectoria han estat buscant documentació per confirmar que -tal com se suposava– l'edifici era propietat del Bisbat de Girona. Un cop solucionat aquest aspecte, l'Ajuntament i el Bisbat han formalitzat la cessió gratuïta de la finca (l'edifici i l'esplanada del davant) per un període de 30 anys.L'edifici que fou rectoria és una casa de tres nivells aixecada probablement al segle XVIII. En total, té uns 250 m² construïts. Com que l'ermita de Sant Aniol a la qual està vinculada és originària del segle X, s'especula amb la possibilitat que la rectoria estigui aixecada sobre una estructura medieval. Després de perdre la seva funció original, l'any 1953 el Centre Excursionista de Banyoles (CEB) va recuperar l'edifici com a refugi excursionista, amb una quarantena de places, al mateix temps que feia renéixer el popular aplec, també conegut com «l'aplec dels francesos» perquè hi assisteix molta gent del Vallespir. L'any 1982, però, el refugi va caure en desús i des d'aleshores no s'ha utilitzat més.El projecte va ser presentat a la premsa ahir, en un acte en què hi van intervenir l'alcalde, el president del CEB, Quim Oliver, i, en nom de Terra Aspra, Joan Oliva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Girona torna a recordar la revolta d’Stonewall amb una nova placa

girona
Societat

Inauguren un faristol a la Rambla en record de la primera manifestació LGTBI de l’Estat

Barcelona
Societat

Homenatge a una persona sense llar morta fa poc a Badalona

Badalona
administracions

SOM Roses reclama recuperar els plans de millora de la circulació

roses

Nou projecte per posar un vitrall dissenyat per Rafael Masó a l’església

verges
Infraestructures

Demores a l’aeroport del Prat per una línia de tempestes

Barcelona

Celrà recorda l’antifeixista Guillem Agulló amb un parc i una escultura

celrà
Urbanisme

Barcelona aprova un pla urbanístic que situa els nous tanatoris prop dels cementiris

Barcelona
Urbanisme

Barcelona remodelarà els jardins del Doctor Fleming

Barcelona