CiU assumeix part de culpa i es defensa dient que ja ha pagat una factura política

També en responsabilitza el PSC, que al seu torn demana a Joan Aregio que plegui perquè era el regidor d'Economia

«L'informe buscava concretar responsabilitats, i les ha concretat», va subratllar el portaveu de CiU, Joan Aregio, encarregat de fer-ne la interpretació per part del principal grup de l'oposició al consistori i força majoritària de l'equip de govern anterior, sota el mandat del qual va néixer el projecte faraònic del pàrquing Jaume I. CiU va insistir que admet la seva part de culpa en tot l'afer, i per il·lustrar-ho Aregio va recordar que ja van pagar-ne la factura amb la derrota en les últimes eleccions municipals.

També va deixar entreveure que és conscient que en els propers dies es demanarà la seva dimissió. El PSC no va trigar ni mitja hora a fer-ho. Flanquejat per la majoria de regidors del seu grup municipal, el líder convergent va deixar clar que «la majoria de conclusions de l'informe fan referència a l'empresa Sistemas Alem i al consell d'administració de l'AMT», reforçant la idea que, segons una de les tesis de l'informe de la comissió, la responsabilitat és principalment d'Alem i de tots els membres del consell d'administració de l'empresa municipal d'aparcaments, a més a més del seu exgerent i el seu expresident.

L'origen del caos actual

Aregio va defensar-se assegurant que té «la consciència molt tranquil·la», i va enviar un missatge als seus adversaris polítics, principalment a l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros: «En l'etapa anterior, el PSC ho va estar calibrant tot malament, perquè sempre va votar que sí fins al 2005, i durant el primer any de govern, també.» Va afegir-hi el nom dels regidors socialistes Sanahujes, López Pasca i el mateix Ballesteros, tots tres membres de l'equip de govern actual i que van votar a favor del projecte de l'aparcament de la plaça del Rectorat. Fruit d'això, Aregio va indicar que «el mateix informe apunta molt directament que les primeres decisions que es van prendre són, en part, l'origen de la situació actual». Un dels exemples en què es va basar el convergent per fer el PSC coresponsable dels fets correspon al primer any de mandat socialista, l'any 2007. «Sent alcalde, Ballesteros ens va prometre diverses vegades que el pàrquing s'obriria i que seria robotitzat. Com ell, nosaltres també vam fer cas dels nostres tècnics.»

Quant a les xifres, l'ex tinent d'alcalde d'Hisenda va reiterar la idea que «el ball de números és tan gran, que se'n podria escriure una novel·la. Dels 25 milions que diuen que ja s'han gastat, com a mínim set corresponen a Ballesteros», va assegurar.

Ofensiva del PSC

El PSC, per la seva banda, va esmolar l'ofensiva iniciada el dia abans per l'equip de govern, i va qualificar l'herència de l'últim govern de Nadal a través del pàrquing Jaume I com «el cas més greu d'ineficàcia i ineptitud en la gestió de Catalunya», fins i tot pitjor que altres que han provocat dimissions, en referència2 a l'exregidor d'Urbanisme de CiU Ángel Fernández, per la qual cosa la socialista Begoña Floria va instar Aregio a plegar: «Si jo fos d'ell, com a exresponsable d'Hisenda i Economia dimitiria de portaveu i d'alcaldable.» Els socialistes tampoc no neguen que tinguin una part de coresponsabilitat en tot plegat, però estableixen graus de culpa molt distants. «L'únic defecte del PSC va ser confiar en el president de l'AMT i en un projecte que semblava magnífic, però el que és intolerable és que posin el ventilador per culpar tothom i el responsable d'Hisenda digui que no es va assabentar de res», va insistir la portaveu socialista, que creu que tant Aregio com el popular Alejandro Fernández –també va demanar-li que cessi com a número u del PP– haurien pogut aturar el desgavell des de dins del govern i no ho van fer. En canvi, el PSC posa com a exemple de rigor la gestió de l'alcalde Ballesteros en relació amb el pàrquing, per haver fet cessar l'anterior gerent de l'AMT, haver aturat les obres i haver encomanat una auditoria i una comissió d'investigació. El PP va respondre a Floria que, si el PSC vol parlar de dimissions, «el primer que hauria de dimitir és Ballesteros, tot i que aquest no és el camí». Els populars demanen una junta de portaveus per fer girar el full de les acusacions entre partits.

Silenci de Magrinyà i Trasobares

S.C

Ni l'expresident de l'AMT Xavier Magrinyà ni l'exgerent Jesús Trasobares no van voler fer declaracions després que, juntament la firma Sistemas Alem, van aparèixer assenyalats com a principals responsables del sobrecost del pàrquing. Per la seva banda, l'exalcalde i màxim responsable polític durant la construcció de l'equipament, Joan Miquel Nadal, tampoc no va fer cap declaració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.