Infraestructures

EQUIPAMENTS

La UPC alerta de la pudor de la planta de Sant Jaume

En un estudi d'aquesta universitat s'afirma que, contràriament al que es diu en el projecte del Consell Comarcal de la Garrotxa, el vent portarà les males olors al nucli del poble

La projectada planta de gestió de residus de Sant Jaume de Llierca emetrà males olors que, a causa de la direcció en què habitualment bufa el vent a la zona, arribaran de ple i de manera molt notable al nucli del municipi. A aquesta conclusió s'arriba en un estudi del laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) encarregat per l'Ajuntament, que s'oposa a la construcció de la planta en els terrenys elegits pel Consell Comarcal, a can Coma de Baix.

Segons el treball científic que ahir van presentar als veïns l'alcalde, Ferran Puig, i el director tècnic del laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC, Xavier Roca, la planta desprendrà males olors perquè no tindrà xemeneia d'emissió de gasos. Com que el vent dominant ve de l'oest o del sud-oest, la pudor es dirigirà al nucli de Sant Jaume. Segons els càlculs de la UPC, la mitjana anual d'unitats europees d'olor per metre cúbic que es notarà a la majoria del poble serà superior a 3, que és el límit permès en l'esborrany de la normativa sobre olors redactat per la Generalitat. En el projecte del Consell Comarcal, per contra, s'afirma que el vent a la zona bufa en sentit contrari, cosa que Roca va qualificar de greu error. Mentre que la UPC s'ha basat en el comportament del vent en el punt exacte on es vol fer la planta, en el projecte del Consell es fonamenten en les dades d'un observatori meteorològic d'Olot. El descobriment d'aquest error ha armat de més arguments l'Ajuntament per desconfiar del projecte, va dir Puig. L'alcalde ja havia manifestat els seus dubtes sobre les afectacions que tindria la planta en els aqüífers, entre altres aspectes.

L'estudi de la UPC forma part de la documentació que tindrà la Comissió d'Urbanisme de Catalunya quan, dimarts, es pronunciï sobre el projecte de la planta garrotxina. L'Ajuntament ha sol·licitat poder intervenir en la reunió, però encara no ha rebut cap resposta. En cas que no hi puguin ser, l'equip de govern preveu fer-s'hi sentir a través d'alguns membres de la comissió que s'han ofert per fer d'intermediaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia