Patrimoni
Fontcoberta, més que mil·lenària
Un llibre editat per l’Ajuntament repassa de manera exhaustiva la història de la parròquia, consagrada l’agost de l’any 917
Dissabte es van complir 1.100 anys de la consagració de l’església de Fontcoberta. Tot i que hi ha historiadors que posen en dubte la data, l’efemèride s’ha commemorat ara i l’Ajuntament ho ha aprofitat per editar el llibre La parròquia de Fontcoberta, de l’investigador local Jaume Colomer Feliu. El treball és molt complet, exhaustiu, ben ordenat, rigorós i escrit amb una clara voluntat divulgativa. I com que a l’entorn de les parròquies s’havia bastit la resta de l’activitat social dels pobles fins fa tan sols un parell de generacions, el llibre serveix per entendre la història del municipi. Per extensió, és un magnífic mitjà per endinsar-nos en el funcionament de les parròquies i l’Església al llarg de la història. Afirmar allò tan recurrent que el llibre s’ha de considerar un referent en el seu gènere, en aquest cas és del tot merescut. L’únic però que hi trobem és que l’edició inicial és tan sols de cent exemplars, una quantitat clarament insuficient atès l’interès que té el volum.
Colomer, que ha estat durant tres dècades mestre a l’escola de Fontcoberta, feia tot aquest temps que recollia documentació i testimonis orals sobre la història del poble i la parròquia, de la qual ja ha publicat molts articles al butlletí municipal, entre altres mitjans. “Però no recopilava material pensant fer un llibre, fins que ara fa dos anys em vaig jubilar i vaig completar la recerca”, explica. La quantitat i la qualitat de la informació que hi explica han estat possibles, en part, pel fet que durant la guerra civil del 1936, a diferència del que va passar en moltes altres parròquies, en aquesta no es van destruir els principals documents. És per això que han sobreviscut, per exemple, una còpia de l’acta de consagració i consuetes molt detallades que permeten saber costums i activitats de segles enrere.
La parròquia de Fontcoberta comença amb pàgines dedicades a les característiques del temple i les modificacions que s’hi han fet i continua amb capítols dedicats, entre altres temes, al seu patrimoni artístic, al fet que hi hagi dos copatrons (sant Feliu i sant Pere), l’edifici de la rectoria, l’organització de la parròquia, les campanes, les festes i tradicions... Com que Colomer té la voluntat d’arribar a un públic molt ampli, hi ha inclòs abundants articles dedicats a aclarir conceptes i a contextualitzar esdeveniments. Amb aquest títol s’inicia una col·lecció, Els Quatre Vents.