La Generalitat no farà l'escola de dues línies si Ullastrell no paga 800.000 euros
A l'Ajuntament li és impossible assumir aquesta despesa, ja que té un pressupost d'1,2 milions
El conveni diu que l'Ajuntament ha de pagar a la Generalitat per transferència bancària 800.000 euros en concepte de desamortització de l'escola. El pressupost municipal, però, és només d'1,2 milions d'euros. Per això, l'alcalde d'Ullastrell, Jaume Rodó, acompanyat del regidor d'Ensenyament, Joan Valldeperas, van mantenir diverses reunions amb la directora dels serveis territorials d'Educació al Vallès Occidental, Anna Riuró, i el director adjunt Josep Lluís Domeyó, i el director general d'Educació, Camil Fortuny, per refer el conveni i acordar mentrestant l'inici de la construcció del centre. No obstant això, en l'última trobada, que va tenir lloc el 27 de novembre, es va bloquejar el projecte, ja que la Generalitat només es va mostrar interessada a parlar del pagament dels 800.000 euros. A més, va advertir que si el consistori no es fa càrrec d'aquesta despesa, es recuperaria l'antic projecte de fer el centre només d'una línia.
La clau per desbloquejar aquest conflicte és l'explotació de l'edifici de l'escola actual. L'Ajuntament proposa que la Generalitat comenci la construcció de l'escola de dues línies per fases. Així, vol que en la primera fase s'inclogui la construcció d'una línia, a més dels serveis necessaris per posteriorment fer una ampliació a dues línies. Quan es pugui fer efectiu el rendiment d'aquest immoble, l'Ajuntament aportaria els 800.000 euros i aleshores s'acabaria l'escola amb la segona línia.
Una altra opció és que la Generalitat no desafecti l'ús de l'edifici de l'escola actual. Així, el valor d'aquest ús podria servir per compensar els 800.000 euros que demanen a l'Ajuntament. Els responsables municipals consideren que a la Generalitat li és més fàcil trobar algú interessat.
Si més no, l'Ajuntament sap que diverses empreses constructores estarien disposades a acceptar l'ús de l'escola actual a canvi de 800.000 euros. Això sí, demanarien fer-se càrrec de la construcció de la nova escola. Amb aquesta opció la Generalitat només hauria d'incorporar en el seu plec de clàusules de la licitació la concessió de l'edifici de l'escola antiga, amb el cànon corresponent. Una altra possibilitat seria que l'Ajuntament fos qui posés a licitació el projecte i l'obra, incloent en el plec de clàusules la concessió de l'edifici.
«Lligats de mans i peus»
L'Ajuntament ha enviat una carta al conseller d'Educació, Ernest Maragall, on s'exposen aquestes propostes per desbloquejar la construcció del centre. Valldeperas va afirmar que l'Ajuntament està «lligat de mans i peus». El regidor d'Ensenyament va insistir que Ullastrell «està d'acord» a assumir els 800.000 euros però va afegir: «No podem fer-ho pagant-los, sinó a canvi de l'escola.»
L'AMPA tornarà a mobilitzar-se
L'AMPA del CEIP Serralavella d'Ullastrell començarà en les pròximes setmanes mobilitzacions i protestes per demanar que es desencalli la construcció d'una nova escola de dues línies. «Estem emprenyats», va assegurar Olga Ribas, de la comissió d'obres de l'AMPA, que va advertir que els pares faran «el que faci falta, perquè és l'única manera de fer reaccionar la gent». Així mateix, va recordar que les condicions dels alumnes del centre en l'edifici actual no són les més adequades. Ribas va criticar que després de vuit anys de reivindicacions i tot i haver un acord de govern del juny, ara la Generalitat s'hagi fet enrere i no vulgui fer l'escola de dues línies. «Sembla increïble», va remarcar. A més, va reiterar la falta de sentit que té tenir dues escoles d'una línia al mateix municipi. La representant de l'AMPA, però, no només culpa la Generalitat del bloqueig del projecte, sinó també l'Ajuntament. Segons Ribas, el consistori també «ha pecat», ja que hauria d'haver presentat abans un conveni adaptat al municipi d'Ullastrell diferent del model tipus que els va presentar la Generalitat.