Volen dur al jutjat el nou crematori de Manresa
Les petites funeràries reclamen “un estudi ambiental en profunditat”
Avisen que la proximitat amb el Congost representa “un perill greu per a la salut”
L’associació de petites empreses funeràries Esfune portarà el projecte del nou crematori de Manresa als jutjats si l’Ajuntament no n’accepta les al·legacions, que reclamen un “estudi complet d’impacte ambiental”. El president de l’entitat, Aureli Sánchez, va assegurar ahir que la futura instal·lació és massa a prop de la zona esportiva del Congost –va dir que no compleix les recomanacions europees– i que això podria provocar un “perill per a la salut”. A més, va alertar que el fet que hi hagi una estació transformadora d’electricitat i dues línies d’alta tensió al costat incrementa “exponencialment” emissions “que poden ser cancerígenes”.
El projecte va ser presentat per l’empresa Serveis Funeraris de Barcelona SA, que està participada en un 85% per la societat Mémora Serveis Funeraris, que a Manresa ja gestiona el tanatori Fontal. El pla preveu construir un forn crematori en una parcel·la del polígon del Pont Nou, a tocar del cementiri i del Congost.
Les al·legacions que ha presentat Esfune són en relació amb elements “potencialment contaminants i cancerígens”. Segons va relatar Sánchez, qualsevol forn crematori emet a l’atmosfera dioxines i furans en una proporció 25,8 vegades més elevada que la permesa, i també mercuri. A més, el fet que hi hagi l’estació elèctrica a tocar “genera un tercer element altament contaminant” –l’ozó troposfèric– en una zona que “està en una depressió, al costat del riu”, un fet que encara agreujaria més la situació.
Recomanació de la UE
El president d’Esfune es va referir a les recomanacions de la Unió Europea, que demanen no col·locar una instal·lació d’aquest tipus a menys de 500 metres de centres sensibles. També va citar un informe de la Generalitat Valenciana, que eleva la distància fins als 581. I, to, seguit, va fer palès que entre el nou crematori i zones del Congost aquesta distància no es compleix: el crematori estaria a 380 metres del pavelló del Nou Congost; a 391 dels edificis del Vell Congost o a 462 de l’estadi d’atletisme. A més, tres itineraris de l’anella verda es troben dins “la zona de perill”: el camí de Collbaix i la riera de Rajadell són a 263 metres i el camí Vell de Rajadell, a 50.
Aquestes distàncies encara disminueixen més si s’agafa l’estació transformadora “com a referència d’origen del focus contaminant”. Aleshores, ja la pràctica totalitat de les instal·lacions quedarien dins la zona de perill, incloent-hi el camp de rugbi, el de beisbol i els camps de futbol petits. Només en quedaria fora l’estadi, a 572 metres.
Aureli Sánchez va reconèixer que la instal·lació sí que compliria la legislació catalana, però també va avisar que és “la llei més laxa de tot Espanya i de la Unió Europea”. I hi va afegir: “Les exigències –de la normativa catalana– són molt baixes i entenem que cal mirar més lluny.”
Per tot plegat, va reclamar “un estudi en profunditat” i va assegurar que, si no es fa, presentaran un contenciós administratiu. També iniciaran una campanya informativa dirigida als pares dels nens que practiquen esport al Congost i als veïns.
Possible competència?
Sánchez és president de l’associació de petites funeràries i és també propietari d’una de les empreses associades, Eternam, que es farà càrrec del nou tanatori amb crematori de Sant Fruitós de Bages. En relació amb aquest fet, Sánchez va dir que no han presentat les al·legacions per motius de competència sinó per motius de salut, i va afirmar que al Bages hi ha lloc per a dos crematoris, fent referència al fet que en comarques més petites, com ara Osona, ja en tenen dos. En relació amb les distàncies, va especificar que Sant Fruitós les compleix: estarà a 900 metres del nucli urbà i a 750 m de l’escola més propera, que és el Paidos.
Se senten menyspreats
Sánchez també va dir que la seva empresa, Eternam, s’ha sentit menyspreada per l’Ajuntament de Manresa i va desvelar que el 2014 va presentar un projecte per instal·lar un crematori a l’antiga fàbrica dels Polvorers –a la Renfe– que, segons va dir, van acabar deixant en un calaix perquè l’Ajuntament no va respondre. Tenien ja un acord amb la propietat que hagués permès també “la rehabilitació d’una fàbrica catalogada com a bé cultural d’interès local”.
En aquest sentit, no entén que ells no obtinguessin resposta i ara es vulgui fer un projecte al Congost. També va criticar “l’obscurantisme” amb què l’equip de govern de CDC i ERC està duent el projecte i va recordar que l’opinió pública va saber que es volia fer un crematori després que el PSC, a l’oposició, ho destapés.
L’Ajuntament diu que té el sí de l’agència ambiental
Després que Esfune fes públiques les seves al·legacions, l’Ajuntament de Manresa va informar sobre l’estat de la tramitació i va afirmar que té el sí de l’agència ambiental. Fonts municipals van explicar que l’Ajuntament va rebre la petició de llicència ambiental per fer el crematori el febrer i que el tècnic responsable va emetre aquell mateix mes un informe favorable que, en tractar-se d’aquest tipus d’instal·lació, es va enviar a la direcció general de Prevenció i Extinció d’Incendis i a l’Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGAU), que van emetre també informes favorables entre l’abril i el juny. Amb aquestes resolucions, la tramitació va seguir el seu curs un altre cop a l’Ajuntament i va rebre l’informe favorable dels serveis tècnics municipals. El 22 de juny la llicència es va publicar al BOP i va quedar en exposició pública. A banda d’Esfune, també ha presentat al·legacions l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages –on es farà l’altre crematori–. L’Ajuntament va dir ahir que les està estudiant i que es pronunciarà aviat.