Salut

referèndum 1-O

Salut activa un pla integral d’atenció psicològica per l’1-O

El conseller admet que les càrregues policials durant el referèndum han estat una font de trastorns emocionals

Comín defensa la necessitat de fer un diagnòstic “precís i acurat”

El Departament de Salut de la Generalitat posa en marxa un programa integral d’atenció psicològica per a les persones que tenen algun trastorn emocional a conseqüència de les càrregues policials que hi va haver durant la celebració del referèndum. El conseller Antoni Comín, que ahir va visitar els tres municipis del Maresme –Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta i Dosrius– que van viure en primera persona aquestes “caravanes de la por”, va explicar que la violència “arbitrària, il·legítima i gratuïta” que van protagonitzar les forces de seguretat de l’Estat espanyol a banda dels gairebé 900 lesionats, estan sent una font de patologies que van molt més enllà d’un episodi momentani d’angoixa. “Som conscients que existeixen i hem de ser capaços d’afrontar-los des de la xarxa pública sanitària”, va assenyalar Comín, que va indiar també que són milers les persones que estan tenint aquest tipus de seqüeles per a les quals és indispensable que es faci un diagnòstic “precís i acurat”.

Amb la intenció d’engegar el programa de manera imminent, el departament està treballant amb diferents professionals el disseny dels protocols que s’hauran de seguir. “Es tracta de tenir tots els recursos preparats per gestionar no només els efectes de l’1 d’octubre, sinó també els que es puguin esdevenir més endavant”, va admetre. En molts casos, les persones que s’han vist exposades a situacions crítiques o de violència poden tenir trastorns per estrès agut, que apareix al cap de pocs minuts d’haver presenciat un fet impactant, o el denominat trastorn per estrès posttraumàtic, d’aparició més tardana i que es caracteritza per records o somnis angoixants i per presentar quadres d’ansietat. En aquest sentit, el nou pla tractarà aquestes dues patologies millorant la identificació de les persones afectades i el tractament més adequat.

Comín també va recordar les prop de 900 víctimes amb lesions físiques, encara n’hi ha tres d’ingressades als hospitals, una de les quals perdrà la visió d’un ull per l’impacte d’una bala de goma. Malgrat que la confiança amb la judicatura és “escassa”, el conseller de Salut va recordar que el govern català emprendrà accions judicials per denunciar les agressions físiques i demanar responsabilitats als promotors d’aquestes operacions policials.

Durant la visita als tres municipis maresmencs, Antoni Comín va donar les gràcies a les persones que van estar als col·legis electorals per defensar el dret a vot i també va parlar amb algunes de les víctimes de les càrregues. “Davant l’experiència traumàtica de rebre dues vegades les forces antidisturbis hi va haver la decisió de tornar a obrir els col·legis i això vol dir que el sentit de la dignitat i la valentia són més forts que els temors”, va subratllar el conseller en relació amb Dosrius, que durant la jornada electoral de diumenge va rebre dues càrregues de la Guàrdia Civil, una al veïnat de Canyamars i l’altra a l’escola del poble.

LES FRASES

La violència que es va viure l’1-O està sent una font de trastorns emocionals i psicològics que hem de saber gestionar
Hem demostrat que la nostra dignitat és més forta que els nostres temors
Antoni Comin
conseller de salut


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.