la contra

Joies gastronòmiques

Santa Pau celebra la seva fira del fesol i Espolla, la de l'oli i l'olivera

La demarcació de Girona, tot i ser un territori petit, té els seus microclimes que fan que tingui una diversitat gastronòmica de qualitat. Una diversitat que inclou una sèrie de joies úniques, com ara les perles volcàniques de la vila garrotxina de Santa Pau, conegudes popularment amb el nom de fesols, i els fils d'or del poble empordanès d'Espollà, raigs d'oli amb denominació d'origen. Dues joies de les quals aquest cap de setmana han pogut gaudir i disfrutar centenars de persones vingudes d'arreu del país a través de les seves fires específiques a ambdós municipis.

L'acte central de la fira de Santa Pau és la fesolada, en què els visitants, a través d'un tiquet de cinc euros, han pogut prendre part en quatre degustacions de les creacions culinàries de tretze restaurants del municipi i els voltants. Així, es podia gaudir d'un anell de calamar farcit amb fesols de Santa Pau i carn de perol, fesols de Santa Pau amb cansalada ibèrica i botifarra, croquetes de fesols de Santa Pau i ceps, crema de fesols de Santa Pau amb oli de llagostins o uns volcanets dolços de fesols de Santa Pau. A més, com a novetat, la societat de caça del municipi també ha decidit fer la seva proposta gastronòmica amb un estofat de cabirol amb fesols de Santa Pau. Al final hi ha hagut més de 3.000 degustacions d'uns visitants d'arreu de les comarques gironines i del país.

Perles volcàniques

A més, com a novetat, el col·lectiu Cuina Volcànica oferirà durant tot aquest mes un menú amb aquesta perla gastronòmica amb vista a promocionar aquest llegum, del qual enguany s'han produït unes 25 tones arran de la sequera estival. A més, la gent, a part de degustar aquesta menja, també ha pogut adquirir-ne a les diferents parades que hi havia al poble, com també altres productes artesanals.

La festa es va recuperar fa 29 anys, encara que el seu origen es perd en el temps. Més recent, dins la fira d'aquest fruit dels volcans, és l'atorgament del guardó del fesol d'or, un premi que serveix per reconèixer la tasca d'una persona o entitat que hagi desenvolupat per al municipi. El guardonat d'aquest any ha estat Fidel Batlle, un dels impulsors del pessebre vivent, membre del consell parroquial i col·laborador de diverses entitats.

Fils daurats

L'acte principal de la fira d'Espolla és la venda d'aquest suc daurat a través de diverses parades al nucli urbà. Una fira que també s'ha complementat amb una sèrie de novetats com ara la recollida d'oli de cuina, ja fet servir, per reciclar, una exposició de fotos dels balcons i portals engalanats en les anteriors edicions i la possibilitat de fer una passejada en carro pel poble. A part de les parades d'oli –un oli que té la seva denominació d'origen– els visitants també han pogut arrodonir la visita adquirint altres productes artesanals. L'oli d'Espolla, com la resta d'oli de la comarca, s'elabora, bàsicament, amb les varietats arbequina, argudell, corivell i verdal. A part de les parades, la fira proposa moltes altres activitats com ara el ja conegut concurs de llançament de pinyol d'oliva i el taller per a l'elaboració de sabó amb oli.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.