Societat

Societat

Mataró alerta de l’augment de la ludopatia a la xarxa

Un estudi manté que els jocs d’atzar en línia és el doble d’addictiu que el presencial, i ja suposa el 25% dels nous pacients

Els professionals afirmen que les apostes per internet són més nocives que no pas les escurabutxaques

Un estudi de la unitat de joc patològic de l’hospital de Mataró ha alertat d’un augment significatiu de la ludopatia a internet. Si bé el nombre de pacients atesos per addicció al joc ha estat sostingut des de l’any 2011, aquells que s’hi adrecen per problemes relacionats amb els jocs d’atzar en línia ha passat de ser insignificant –representava un minso 3%– a suposar ja un 25% dels casos. Per contra, es constata una caiguda substancial del jugador presencial de màquines escurabutxaques, que passen de representar el 90% dels casos, el 2011, a ser el 60%, l’any 2016. En aquest sentit, els professionals avisen que les apostes per internet afecten una població més jove i tenen un potencial d’addició més fort.

El treball elaborat per un equip del Consorci Sanitari del Maresme, i que ha liderat la psicòloga Cristina Martínez, revela que l’edat mitjana del jugador en línia està al voltant dels 28 anys, mentre que la dels jugadors patològics de màquines escurabutxaques està en els 33 anys. A més, el joc a la xarxa també té un major potencial d’addicció, ja que el temps que transcorre des de l’inici de la conducta patològica fins que el jugador desenvolupa l’addicció és de només quatre anys, mentre que els jugadors de màquines escurabutxaques triguen fins a nou anys a desenvolupar el trastorn mental que es caracteritza per la pèrdua del control i l’aposta de diners de forma arriscada, ja que en el cap només es té el pensament irracional dels possibles premis a guanyar. L’estudi també posa de manifest que el jugador en línia juga més sovint, aposta quantitats més grans de diners, passa més temps davant de la pantalla, acumula més deutes, demana més diners i fins i tot arriba a cometre més actes delictius per finançar-se. Una espiral malaltissa que sovint comporta problemes judicials per aquest motiu i que no és tan freqüent quan es tracta de jugadors de màquines escurabutxaques. Els estudiosos apunten que el pas de l’entreteniment a la necessitat és el senyal d’alarma per considerar que una persona comença a tenir un problema d’addició. Pel que fa al tipus de joc, la ludopatia a internet es basa sobretot en les apostes esportives (40% dels casos), així com el pòquer (24%) o el casino (24%). La borsa (10%) i el bingo (2%) són les altres propostes que més atracció tenen.

LA XIFRA

25
per cent
dels pacients nous que s’adrecen a la unitat tenen problemes amb els jocs d’atzar en línia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.