societat
subministrament elèctric
Pressió de les entitats socials a les companyies elèctriques
La Taula del Tercer Sector i l’APE insisteixen perquè les subministradores assumeixin part dels rebuts de llars vulnerables
Fa un any de la mort a Reus d’una dona de 81 anys que s’il·luminava amb espelmes
Les subministradores de llum i gas compleixen la llei 24/2015 i consulten als serveis socials si la persona que no paga el rebut està en situació vulnerable abans de fer un tall, però continuen sense assumir el pagament de cap part dels rebuts. És a dir, la factura de la pobresa energètica la continuen pagant les administracions i les entitats socials que acompanyen persones vulnerables. Aquesta és la situació que van tornar a denunciar ahir la Taula d’Entitats del Tercer Sector i l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE). Ahir va fer un any d’un fet que va marcar un abans i un després en la sensibilització pública del problema: la mort a Reus de la Rosa, una dona de 81 anys a qui Gas Natural havia tallat la llum i s’il·luminava amb espelmes , que van provocar un foc mortal.
“És un fet molt greu que no pot tornar a passar”, va indicar la presidenta de la Taula, Francina Alsina, que va insistir a demanar responsabilitat a les companyies perquè compleixin la llei –que marca una especial precaució per protegir les persones vulnerables– i també perquè assumeixin una part del deute d’aquestes persones. Com a argument, va recordar que Endesa va tancar el 2016 amb 1.411 milions d’euros de benefici; Iberdrola, 2.705, i Gas Natural, 1.347. “Per a elles seria molt poc i per a les famílies és molt, perquè sabem que algunes no s’alimenten bé per poder pagar els subministraments bàsics”, va raonar Alsina.
La Taula ha demanat per carta a aquestes tres subministradores de serveis bàsics una reunió per parlar de pobresa energètica i del nou bo social que ha aprovat el govern espanyol. En la carta, Alsina recorda als responsables de les grans companyies que “l’accés als subministraments influeix directament en la possibilitat de viure una vida digna”. La presidenta de les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), Sònia Fuertes, va insistir que “la pobresa energètica no és estacional” i, per tant, va reclamar “mesures estructurals i no pas mesures puntuals”. Va atribuir a tres aspectes l’increment de la pobresa energètica: l’augment del preu de l’energia, habitatges sense mesures d’eficiència energètica i la baixada d’ingressos de les famílies. També va alertar que molta d’aquesta pobresa és encara invisible.
En la mateixa línia, des de Càritas, Martí Batllori va subratllar que la pobresa energètica vol dir emmalaltir i cal que la societat faci el pas per “deixar la visió de clients de la llum o el gas per entendre-ho com a dret subjectiu”. Susanna Roig, de Creu Roja, va explicar que el 81% dels usuaris de l’entitat pateixen pobresa energètica.
Per la seva banda, Maria Campuzano, de l’APE, va insistir que la mort de fa un any a Reus es podria haver evitat si s’haguessin consultat els serveis socials. També va recordar que Gas Natural no ha pagat els 500.000 euros de multa de Consum .