Medi ambient

Demanen reobrir la investigació sobre si la contaminació fa baixar la fertilitat al Camp

La fiscalia havia arxivat les diligències, si bé ara vol que s'indagui més arran d'una denúncia d'uns ecologistes

La suposada relació de causa-efecte entre les emissions contaminants de la indústria petroquímica i la baixa qualitat del semen dels tarragonins és una relació que l'organització ecologista L'Escurçó vol que es demostri de manera científica amb l'objectiu que es detectin les presumptes substàncies nocives i de quines empreses provenen perquè es depurin responsabilitats. L'entitat ja va portar el cas a la fiscalia de Medi Ambient el 2008, després que l'octubre d'aquell any es donés a conèixer un estudi pioner que va ser dirigit per l'Institut Marquès de Barcelona, en què els experts van analitzar la qualitat del semen de 1.239 joves de 18 a 30 anys. A partir de la seva observació, es va situar Catalunya, el País Valencià i el País Basc al capdavant de l'Estat pel que fa al deteriorament de la fertilitat masculina. Les raons que es van donar per justificar per quin motiu es va trobar un major nombre de mostres que contenien concentracions inferiors als 20 milions d'espermatozoides en els ciutadans que resideixen en aquestes comunitats és perquè en aquestes hi ha hagut un nivell més elevat d'industrialització en els últims 50 anys que en d'altres regions; mentre que es va afegir que la mala qualitat de l'esperma no té relació amb el consum de tòxics com el tabac i l'alcohol, ni amb l'estrès. Cinc anys abans, un altre estudi en què també hi va participar l'Institut Marquès va comprovar que la fertilitat dels homes que treballaven amb substàncies tòxiques no era pitjor, si bé sí que ho era en els que vivien en àrees geogràfiques on hi ha situades més indústries que produeixen residus nocius. A partir de la denúncia que L'Escurçó va presentar a la fiscalia de Medi Ambient de Tarragona, el seu titular, Ignacio Monreal, va incoar diligències d'investigació penal el 12 de gener del 2009. A partir d'aquí, disposava de sis mesos per indagar. Durant aquest temps, va sol·licitar uns informes a l'Institut Nacional de Toxicologia de Barcelona, que va derivar l'encàrrec a Madrid. Aquests documents, però, no van arribar al fiscal en el termini establert, i el 30 de juny va haver d'arxivar les diligències perquè no va poder continuar el procediment. Com que els informes –en els quals s'exposen de manera genèrica les conseqüències de la contaminació química– ara ja estan en mans de Monreal, els facilitarà a L'Escurçó perquè els inclogui en la denúncia que el seu bufet d'advocats tramitarà als jutjats de Tarragona. En el supòsit que aquesta s'admeti, el fiscal té previst treballar conjuntament amb el jutjat o, fins i tot, liderar la investigació: «Per ara, el camp d'estudi és molt ample. S'han de buscar quines són les companyies que provocarien aquest efecte i mitjançant quins productes, que n'hi ha molts. Es tracta d'un problema que fa temps que es coneix, però falta que s'acrediti. Per veure si al darrera hi ha un suposat delicte ecològic, hem d'ampliar la informació, i intentar conèixer la font que va desencadenar tot l'estudi».

Acusació popular en la fuita d'Ercros

g. p

El president de l'associació ecologista L'Escurçó, Joan Manuel Olivella, va comunicar ahir que l'entitat s'ha presentat com a acusació popular en el cas de la fuita d'òxids de nitrogen que es va originar el 22 de juliol del 2009 a la planta d'IQA que la companyia Ercros té a Tarragona. A banda de la via penal, cal recordar que el govern de la Generalitat de Catalunya, a través de Protecció Civil, va decidir finalment el mes de desembre passat sancionar la firma amb una multa de 60.000 euros, mentre que, només uns dos mesos abans, tant el Departament d'Innovació, Universitat i Empresa (DIUE) com el de Medi Ambient van acabar arxivant els expedients que havien obert arran de l'incident.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.