La Conca d’Òdena vol tornar a ser terra de vins
Una associació de petits productors treballa per recuperar el cultiu de la vinya a l’entorn d’Igualada
La producció vinícola havia estat molt important a la zona fins a principi del segle XX
La zona central de la comarca de l’Anoia, coneguda com la Conca d’Òdena, havia estat una regió vinícola “tan important com el Penedès i el Bages”, com explica Pep Llobet, president de l’Associació de Petits Viticultors de la Conca d’Òdena. Les vinyes ocupaven llocs avui sense cap ús agrícola, com ara els costers que limiten la vall, i fins i tot la vil·la romana de l’Espelt ja tenia una premsa per fer vi en el segle IV. Però, des de principi del segle XX, la potent indústria igualadina i els seus sous van acabar sent una opció més atractiva i estable que la pagesia.
La iniciativa d’una vintena de persones que feien vi per a autoconsum podria acabar fent de la Conca d’Òdena novament un territori de vins. Ja fa alguns anys que aquests anoiencs es troben regularment i degusten els vins que elaboren, una afició que creix i que ja suma una quarantena de persones al voltant de l’Associació de Petits Viticultors de la Conca d’Òdena.
Recuperació de la vinya
El seu objectiu és “vinificar les vinyes, que se’n faci vi i fomentar la viticultura i vinicultura”, segons Llobet, que reconeix que els esforços del col·lectiu són perquè “la part residual de viticultura que queda no es perdi”. El portaveu dels petits productors relata que “quan es fan grans, als pagesos els costa de fer anar una vinya i llavors les arrenquen i fan un camp de gra” i lamenta que hi hagi “municipis on s’ha perdut el cultiu de la vinya”. Per evitar-ho, alguns dels productors recuperen vinyes velles i, a canvi de cuidar-les, ofereixen als propietaris caixes amb els vins que surten del raïm de la finca.
La seva activitat inclou tastos i activitats divulgatives sobre la cultura del vi, tot i que els petits productors també han engegat el camí cap a una incipient comercialització. Han impulsat un celler a Copons a través de què ja han fet algunes collites aquest mateix any i han començat a donar a conèixer els seus vins a comerços i restauradors de la Conca d’Òdena.